Jää paneb saareelanikud teistmoodi rütmis elama

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mererand jääs.
Mererand jääs. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Püsivad miinuskraadid ja aina rohkem merepinda kattev jää muudavad keerulisemaks saareelanike eluolu.

 Vilsandilt tuleb üle jää kelguga poes käia ning Abruka rahvas pole üldse kindel, kas laev kodusaarele tagasi niipea läheb, kirjutas Oma Saar.

«Ikka jala ja see on ka selline käimine, et vahepeal oled vees,» ütles Vilsandi saarevaht Jaan Tätte, kes ajakirjaniku helistamise ajal parasjagu üle jää Vilsandi poole liikus.

Ta märkis, et paadiga saarele enam asja ei ole. Samas ei olevat jää veel ka nii tugev, et autoga Saaremaale sõita. Sestap peab Tätte kaubatoomiseks kasutama kelku ja seljakotti. Kokku tuleb mehel mööda jääd käia edasi-tagasi 8 kilomeetrit.

Meri on sealkandis vahelduva eduga kaanetunud juba eelmistest külmadest saadik. «See jää vaikselt mängib ja liigub,» märkis Tätte.

Eile veel laevaga Abrukalt Kuressaarde sõitnud saarevaht Rein Lember ütles, et Abruka ja Roomassaare vahel on vaba vett ehk vaid 200 meetrit ning lõunatuul toob ka sinna jääsodi sisse.

Lember lausus, et iga laevasõitu tuleb võtta kui viimast, sest pole teada, kas nädala lõpus laevaga enam koju tagasi saab.

«Loodan oma toidulaariga reedel ikka tagasi saada,» oli Abruka saarevaht lootusrikas.

Ta lisas, et kui ilmaprognoosid täppi lähevad ja külmakraadid püsivad ja kangemaks lähevad, nagu lubatakse, siis võib Abruka ja Roomassaare vaheline laevatee varsti täiesti jääs olla ning koju saab ka muude vahenditega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles