Vulkanoloog: tuhapilv ei ole Eestis inimestele kevadtolmust ohtlikum

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eyjafjallajökulli liustikul asuv  Fimmvorduhalsi vulkaan
Eyjafjallajökulli liustikul asuv Fimmvorduhalsi vulkaan Foto: SCANPIX

Vulkanoloogi Heidi Soosalu sõnul paiskub jätkuvalt purskava Fimmvorduhalsi vulkaani juurest jätkuvalt õhku tolmu, mille kandumine edasi sõltub tuule suunast, kuid maa peal tuhk Eestis inimestele ohtu endast ei kujuta.

«Praegu on Islandi teadlaste sõnul purse täies jõus ja on avanenud umbes 2 kilomeetri ulatuses lõhe, milles on mõnesajameetrise diameetriga kraatrid,» selgitas Soosalu Kuku raadio saates «Ärataja».

Soosalu sõnul jätkuvad plahvatused liustikujää ja ligi 1200-kraadise sulanud kivi kokkupuutel ning selle tulemusena paiskub õhku lennukitele ohtlikku tolmu.

Tuha tekkimise põhjuseks ongi Soosalu sõnul see, et Fimmvorduhalsi vulkaan asub jää all. «Kui seal liustikku ei oleks, siis oleks see purse üsna rahulik,» lisas vulkanoloog.

Soosalu kirjeldas, et õhku paiskuv tuhk sisaldab teravaid kiviosakesi, mis meenutab klaasitolmu ning Islandil soovitatakse seetõttu astmaatikutel ja lastel jääda tuppa või väljas olevatel inimestel oma nägu katta maskiga.

«Meil siin eemal nägu maskiga katta ei tule ja inimesi ohuhstab see vähem, kui kevadine tänavatolm,» lisas Soosalu.

Probleemiks on tema sõnul aga see, et vulkaan paiskab tuhapilve kuni 10 kilomeetri kõrgusele ning seal on see ohuks lennukitele. Tuhapilve sisse sõites kaob tema sõnul nähtavus, teravad osakesed tuhas kahjustavad lennukit ning võivad mootorid seisata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles