Ilmaprognoos: uus nädal algab heitlikult ja tormituulega

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Lumesadu Tallinna südalinnas
Lumesadu Tallinna südalinnas Foto: Mihkel Maripuu

Tulemas on taas nii lund, lörtsi kui ka vihma, paiguti võib tuulekiirus ulatuda 23 m/s, prognoosib sünoptik Kairo Kiitsak sotsiaalmeedias.

Prognoosi kohaselt areneb esmaspäeva öösel Taani põhjaosas uus osatsüklon, mis kiiresti süveneb ja liigub üle Lõuna-Skandinaavia kirdesse, selle serv laieneb üle Eesti. Ilm on esialgu vahelduva pilvisusega, pärast keskööd lääne poolt pilvisus tiheneb. Enne keskööd sajab Ida-Eestis kohati veel kerget lund.

Hommikuks jõuab tihe lume- ja lörtsisadu Lääne-Eesti saartele. Kohati on udu. Puhub lääne- ja edelatuul 3-8 m/s, hommikul tugevneb lõuna- ja kagutuul 5-11, saartel puhanguti kuni 18 m/s. Õhutemperatuur on -1..-7, saarte rannikul paiguti +1°C.

Päeval on pilves ilm. Lume- ja lörtsisadu levib üle Eesti, tuiskab. Sajuala jõuab Eesti idaserva orienteeruvalt veidi enne lõunat või lõuna paiku. Lääne- ja Lõuna-Eestis tuleb pärastlõunal kohati ka vihma. On jäidet. Puhub kagu- ja idatuul, õhtu poole lõunapoolsetes maakondades lõunatuul 6-11, puhanguti 15, saartel ja rannikul 9-15, puhanguti 18-23 m/s. Õhutemperatuur tõuseb 0..+4°C-ni.

Ööl vastu teisipäeva liigub osatsüklon Gotlandi lähistelt keskmega Lääne-Eesti saarte kohale, sealt edasi Liivi lahele ja hommikul piki Eesti-Läti piiri ida suunas. Laialdaselt sajab nii vihma, lörtsi kui ka lund, tuiskab. Puhub kagu- ja lõunatuul 5-12, puhanguti 15, saartel ja põhjarannikul pöördub kirdesse ja põhja ning tugevneb 8-14, puhanguti kuni 20 m/s, hommikul vastu Läänemerd kuni 23 m/s võimalik. Õhutemperatuur on -1..+2°C.

Päeval taanduvad sajupilved ida-kagu suunas, loode poolt sadu lakkab ja ilm läheb külmemaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles