Tulekul on haruldane aprillitorm Ingo

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Talv ei taha rahumeelselt taanduda ning üle Skandinaavia on Eesti poole teel Ingo nime saanud tormiline tsüklon.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi sünoptiku Merike Merilaini sõnul kujuneb tormi tegelik nägu välja alles homme õhtul Eesti kohale jõudes, kui tsükloni tagalas pöördub tuul läände ja loodesse ning võib merel ja Lääne-Eesti saartel luua kuni 28 m/s küündivaid tuuleiile.

Sellise kiirusega tuule esinemise tõenäosus on 65 protsenti, üldjuhul jääb maksimaalne tuul vahemikku 18-21 m/s.

Läänemere põhjaosas, Väinamerel, Liivi lahel ning Hiiumaa ja Saaremaa rannikul on oodata edela- ja läänetuule tugevnemist kuni 20 m/s juba pärastlõunal, kuid tormiseks läheb siis, kui tsükloni kese saabub Eesti kohale ja tuul pöördub loodesse ning algab külmema õhu juurdevool. See võib juhtuda kella 17-21 ajal ning torm võib kesta üle kesköö.

Lisaks tuulele tuleb Merilaini sõnul homme ka suurem hulk sademeid. «Esialgu tuleb peamiselt vihma, aga õhtul ja öösel võib sadada ka lörtsi ja lund,» märkis ta, lisades, et mandril ei pruugi neljapäeval tormi eriti tunda olla ning loode-põhjatuule tugevnemine mandril võib tulla pigem reedel või laupäeval, kui tsükloni kese eemaldub Venemaa poole.

Õhutemperatuur jääb homme 2–6 soojakraadi vahele.

Eesti merealadel on oodata jää triivi lõuna suunas. Lahvandus piki Soome lahe lõunarannikut täitub kiiresti triivjääga ning piki Liivi lahe põhjarannikut tekib lahvandus hõredama jääga. Väinamere piirkonnas algab kinnisjää lagunemine: tuule mõjul toimub jää rüsistumine ja kihistumine ning jääkattes tekivad praod.

Aprillis oli Eestis viimati nii suur torm 30 aastat tagasi - 1981. aasta 14. aprillil küündisid tuuleiilid Sõrves kuni 30 m/s ja Vilsandil kuni 28 m/s. Järgnevatel aastatel on tuuleiilid aprillis aeg-ajalt ikka veidi üle 20 m/s küündinud, kuid mitte eriti sageli ning kuni 30 m/s hoopiski mitte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles