Teemeistrid on jääteede avamiseks valvel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätee.
Jäätee. Foto: Küllike Rooväli

Kui praegune külm tõsist tööd teeb, võidakse varsti peale Noarootsi jäätee teisigi talviseid mereteid avada, kuid selleks nädalaks Maanteeameti Lääne regiooni direktori asetäitja Heiti Popp lootust anda ei tihanud.

«Lähipäevadel ma jäätee avamist ei julge lubada,» sõnas Popp. «Kui pakane püsib, minnakse nädala teisel poolel kindlasti jääle uuesti mõõtma. Selline külm peaks tõsiselt kaasa aitama, et mõned jääteed saame ikka veel avada,» lootis ta.

Pikk sula tegi jääle kurja just altpoolt – hoovuste kohal soojenev merevesi hakkas jääd õhendama. «Möödunud nädalal hakkas kohati jääpaksus näiteks mandri ja Saaremaa vahel juba vähenema,» tõdes Popp.

«Peale selle tekkisid probleemid mahasõitude koha peal, näiteks Saaremaa-Hiiumaa vahel oli jää peal veel paksust ja oli isegi mõeldav jäätee avada, siis kalda ääres oli mõnesaja meetri ulatuses haljas vesi vastas,» lisas ta.

Sula tõttu oli paljudes kohtades just jää pealmine kiht urbne ega oleks sõidukeid kandnud. Mandri-Saaremaa vahelisel lõigul oli kolm suuremat jääpragu, kust vesi uljalt jää peale pressis. «Külm peab need kohad ka ära kaanetama, enne kui sõita saab.»

Jätkuvalt on teemeistrid kõige lootusrikkamad Saaremaa ja Hiiumaa vahelise jäätee suhtes.

Mullu talvel oli Eesti kuuest jääteest neli ametlikult avatud ja mandi-saarte vahel sõitis umbes 8000 autot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles