Järgmine nädal võib kostitada esimese sügistormiga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torm ja möllav meri. Pilt on illustratiivne
Torm ja möllav meri. Pilt on illustratiivne Foto: Raigo Pajula

Kui saabuval nädalavahetusel on meil veel peaaegu et suvesoe, siis järgmisel nädalal langeb õhutemperatuur kiiresti ning tsükloni tekkimise korral võime nädala keskel isegi esimese sügistormi ära näha.

Kui  lõppeval nädalal jäi suvi  veel suuresti võitjaks ja neljapäev oma 20-22 kraadiga oli nädala kroon, siis uuel nädalal toimub tõenäoliselt Põhja-Euroopas suurejooneline jaheduse sissetung koos tugevneva põhjakaare tuulega, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain oma kokkuvõttes.

Aga reede ja nädalavahetus on veel leebed ja vihmagi ei satu kõikjale. Saab veel vaikset lehesadu jälgida või isegi ujumas käia olemata talisupleja. Reedel ja laupäeval määrab ilma Venemaa lääneosas hääbuv tsüklon, mis pakub vihma peamiselt saartel ja merel. Suhteliselt soo ja m ere kohal võib nii öösel kuipäeval äikesepilvi tekkida.

Pühapäeval laieneb Lääne-Euroopas hilissuve hoidva kõrgrõhuala põhjaserv Läänemerele ja veel kord püüab peaaegu suvesoe ilm meid rõõmustada.

Arktiline õhk alustab teed lõuna poole. Tõenäoliselt juba esmaspäeval kujuneb ulatuslik madalrõhuala, mille üks kese Loode-Venemaal ja teine Norra merel. Vihmahood ja õhutemperatuuri langus Eestis on vältimatud.

Õhutemperatuuri suurem langus ja tugevad põhjakaare tuuled tabavad meid arvatavasti nädala keskel. Kui jaheda põhjala õhu ning suhteliselt sooja Läänemere kohal oleva õhu koosmõjul tekib Läänemere kohal äge tsüklon, võime ka esimese sügistormi ära näha. Aga seda arengut tuleb päev-päevalt jälgida.

Tsükloni tagalas tungib tervesse Põhja-Euroopasse atmosfääti piirikihis juba miinustemperatuuriga õhumass. Meie kohal 1,5 km kõrgusel on külma järgmise nädala lõpu poole -1...-5 kraadipiires. Vihmahood on pärast tsükloni möödumist harvad, kuid koos külma tuulega ebameeldivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles