Looduskaitsealuste lindude pesapaikades on kord majas

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kotkapesa.
Kotkapesa. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eelmisel nädalal Läänemaal kaitsealuste lindude püsielupaikades tehtud seirelennu ajal ei avastatud ühtegi rikkumist, mis võiks lindude pesitsemist häirida.


«Seirelend näitas, et pesapaikades oli kord majas,» teatas Läänemaa büroo juhataja Tõnis Ulm pressiesindaja vahendusel. Ühegi püsielupaiga ümber olevas kaitsevööndis raieid ei toimunud, ei avastatud ka muid linde häirida võivaid tegevusi. Ulmi sõnul oli seekord üldse üllatavalt vähe metsaraieid näha.

Inspektorid vaatasid neli tundi kestnud kontroll-lennu käigus üle 35 püsielupaika, sealhulgas merikotkaste, kaljukotkaste, must-toonekurgede ning metsiste pesituskohad. Mitmes kohas nähti linde juba pesapiirkonnas ringi lendamas. Kontrollimine oli seotud peatselt algava lindude pesitsusperioodiga.

15. veebruarist algab meri- ja kaljukotkaste pesitusperiood, mis kestab juuli lõpuni. Kala- ja konnakotkad ning must-toonekured pesitsevad märtsi keskpaigast kuni augusti lõpuni.

Looduskaitseseaduse järgi on kaitsealuste liikide pesitusperioodil nende püsielupaikades viibimine ning mistahes inimtegevus keelatud.

Möödunud aastal toimunud seirelennul avastati mitme püsielupaiga läheduses metsaraied, samuti metssigade söötmispaiku. Ühest merikotka püsielupaigast läks läbi metsaveotee. Inspektorite korraldusel need rikkumised lõpetati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles