Uue aasta algus annab lootuse külmale

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Imeline talv Virumaal.
Imeline talv Virumaal. Foto: Arvet Mägi

Aastavahetuse eel hakkab õhutemperatuur aeglaselt langema ning uue aasta esimestel päevadel tekib lootus ka esimestele külmakraadidele, selgub ilmateenistuse värskest nädalaprognoosist.

Laupäeval liigub tsüklon Shetlandi saarte lähistelt Norra merele ja tõstab tuult Läänemere ümbruses. Meil tugevneb lõunatuul puhanguti 15, Hiiumaa ja Saarema läänerannikul üle 20 m/s. Aeg-ajalt sajab vihma, tihedam on sadu Loode-Eestis. Õhutemperatuur on öösel +2..+5, päeval +4..+6 kraadi.

Pühapäeval suundub see madalrõhkkond piki Norra rannikut kirdesse ja selle mõju Läänemere ümbruse maadele nõrgeneb. Tuul pöördub edelasse ja vähehaaval nõrgeneb 5-10, rannikul puhanguti 15 m/s. Aeg-ajalt sajab vihma. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel +2..+5 kraadi.

Esmaspäeval liigub nõrgenenud madalrõhkkond üle Skandinaavia põhjaosa itta. Puhub mõõdukas edelatuul. Õhk on jätkuvalt niiske ja siin-seal tibutab vihma. Õhutemperatuur jääb kogu ööpäevaks +1..+5 kraadi piiresse.

Teisipäeval tugevneb lõunapoolse kõrgrõhuala mõju ja Eesti jääb selle kõrgrõhkkonna põhjaserva ja vaid kohati võib veidi sadada. Puhub mõõdukas edelatuul ning õhutemperatuur langeb aeglaselt +2..+4 kraadi pealt õhtuks -1..+2 kraadini.

Uue aasta esimesel päeval teeb ilma itta taanduva kõrgrõhuala loodeserv. Kohati sajab vähest vihma ja lörtsi, Ida-Eestis lund. Puhub mõõdukas edela- ja läänetuul. Õhutemperatuur on ööpäev ringi -2..+3 kraadi.

Neljapäeval avaldab lääne poolt survet Inglismaa lähistel oleva madalrõhkkonna kauge idaserv. Teisalt suureneb päeval Soome kohal tugevneva kõrgrõhkkonna mõju. Mitmel pool sajab enamasti vähest lund ja lörtsi. Idakaare tuul tugevneb õhtuks. Õhutemperatuur ööpäev ringi -3..+1 kraadi.

Reedel osutub 70-protsendise tõenäosusega tugevamaks Šotimaalt Põhjamerele liikuva madalrõhkkonna idaserva mõju, mis suunab meist põhja pool oleva kõrgrõhkkonna Venemaale. Kohati sajab vähest lund. Puhub mõõdukas kagutuul. Õhutemperatuur on ööpäev ringi 0...-5, Kirde-Eestis öösel kohati -7 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles