Metsiste arv on poole võrra vähenenud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsis
Metsis Foto: Keskkonnaamet

Metsise mängude uuringu aruandest selgub, et metsise arvukus Eestis on viimase kümnendi jooksul kuni poole võrra langenud, mille põhjuseks peetakse metsade killustumist ja muutumist.

Eesti Ornitoloogiaühingu mullu läbiviidud uuringu raames külastati 415 teadaolevast metsisemänguplatsist 111 ja tuvastati, et metsisekukkede arvukus Eestis võib olla viimase kümne-viieteistkümne aastaga langenud kuni poole võrra, teatas keskkonnaamet.

Kõige kehvemas seisus olid kaitseta mängupaigad, kus mängis kuni kahe kolmandiku võrra vähem metsiseid kui 15 aastat tagasi. Arvukuse langus on märgatav ka kaitstavatel aladel, samas on kõige vähem arvukus langenud püsielupaikades.

Keskkonnameti looduskaitse bioloogi Ivar Ojaste sõnul on metsiste vähenemise peamiseks põhjuseks põhjapoolsetes metsades metsade killustumine ja muutused elupaikades, mis omakorda viivad metsisetibude kõrge suremuseni.

«Metsis on liik, kelle elupaigaks on metsad vanusega vähemalt 60 aastat. Aastatetagune uuring Eestis näitas, et pooled metsistest elasid üle saja aasta vanustes metsades,» ütles Ojaste.

Keskkonnaamet tellib käesoleval aastal metsise kaitse tegevuskava uuendamise, mille raames analüüsitakse detailselt metsade seisundit teadaolevates metsise elupaikades. See annab võimaluse kontrollida, kuidas on järgitud kehtivat kaitsekorda metsise püsielupaikades ning võrrelda seda metsise arvukuse muutustega.

Hinnatakse ka kaudseid faktoreid, mis võivad sageli mõjutada arvukust palju olulisemalt kui otsesed faktorid. Lisaks elupaiga analüüsile jätkatakse metsisemängude inventeerimist, püütakse koondada kogu teadaolev ajalooline andmestik metsisemängude kohta ning analüüsitakse metsise kaitse senist strateegiat.

Uus metsise kaitse tegevuskava peab valmima 2011. aasta lõpuks ja koondama kogu kaasaegse teadusteabe metsise bioloogia ja elupaiganõudluse kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles