Pühade ilm tuleb talvine

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumesadu
Lumesadu Foto: Elmo Riig / Sakala

Ilus päikesepaisteline ilm saab pühadeks otsa, asemele tuleb pilvine ja talvisema moega taevas, kust pudeneb ka värsket lund lisaks.

«Homme veel päikesepaistet on, aga laupäev tuleb juba suures osas pilvine, pühapäeval võib jälle päikest natuke piiluda,» ütles EMHI sünoptik Helve Meitern Postimehele.

Kõrgrõhkkond läheb Eesti kohalt ära kagusse, asemele tuleb lõuna poolt madalrõhkkond, selle põhjaservas hakkab laupäeva päeval värsket lund sadama. «Kuna kagutuul tugevneb, annab see juurde tuisku, sadu algab Lõuna-Eestist peale ja levib üle Eesti. Saju hulk ei ole väga suur, aga ilm on talvine – pilvine, lumesajus ja tuisus,» rääkis Meitern.

Pühapäeval on sadu samuti mitmel pool, aga vähemal määral. «Pilvi on palju, aga ka päikest võib olla, tuul pöördub põhja, aga pole enam nii tugev, vaid 2-8 meetrit sekundis.»

Tänu pilvisemale taevale ei lange õhutemperatuur ka öösiti enam alla -10 kraadi, vaid jääb 2-8 külmakraadi piiresse. «Samas ei tõuse õhutemperatuur pilvede tõttu ka päeval enam nii kõrgele ja jääb null kraadi lähedale. Nii et öise ja päevase temperatuuri vahe ei ole enam nii suur.»

«Aga  inimese jaoks ilm paremaks ei lähe – öösel pole küll nii külm, aga päeval ei lähe enam soojaks ka ning päikest pole,» tõdes Meitern.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles