Keskkonnaagentuur: eile mõõdeti 10 minuti jooksul eriliselt rohke sajuhulk

Copy
Eilne paduvihm Tallinnas.
Eilne paduvihm Tallinnas. Foto: Rasmus Rebase

Keskkonnaagentuur edastas oma sotsiaalmeedias, et nende Pakri meteoroloogiajaamas mõõdeti eile kell 16 sademete summaks 21 mm, mis on 36 protsenti kuu sajunormist ja sellest 18,78 mm tuli alla 10 minutiga. «13 aasta jooksul ei ole Pakri jaamas sellist sajuhulka 10 minuti jooksul mõõdetud,» seisis postituses. 

«Ka Haapsalus oli eile rohkelt vihma – kella 14 ajal oli sademete summa samuti 21 mm, sellest 11,77 mm sadas 10 minutiga. Haapsalus on viimase 14 aasta jooksul olnud vaid viiel korral 10 minuti sademete summa suurem,» kirjutas keskkonnaagentuur postituses. 

Eelmised eriliselt rohke vihmaveega 10 minutit olid 6. juulil 2021, siis oli sajusumma 15,58 mm ja ühe tunniga tuli vihmavett toona 51 mm.

Keskkonnaagentuur edastas, et juhuseid, mil 10 minutiga sajab 15 mm ja enam, on igal aastal vähemalt korra või paar, mõnel aastal enam.

«Mil sademeid on 18 mm ja enam 10 minutiga, esineb tunduvalt harvem.» Postituses seisis, et tänavustest sadudest on Pakri eilne tulemus kolmandal kohal – veel enam on 10 minutiga sademeid tulnud Tõraveres 1. juulil (22,11 mm) ja Rannu-Jõesuus 17. juunil (19,64 mm).

«Kuna tegemist on hoovihmadega ja rünksajupilvede arengu alguspunkti ei suuda ei mudelid ega ka sünoptikud täpselt määratleda, on ka prognoos viimastel päevadel sel teemal väga hüplik olnud. Aga juba kujunenud pilvekogumi edasine liikumine kulgeb õhuvoolule vastavalt ja see on täpsemalt prognoositav,» edastasid sünoptikud, kes lisasid, et kliimamuutustest tulenevalt on tõenäoline, et sellised olukorrad sagenevad.

Tagasi üles