Varajane karumõmm trampis Soomes suusarajad segi

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pruunkaru
Pruunkaru Foto: Corbis / Scanpix

Lääne-Soome läänis Kangasala vallas oli üks varajane karumõmm trampinud segi suusarajad.


Kohalikku elanikku Kalevi Halmet tabas eilehommikusel suusasõidul suur üllatus, kui ta hakkas lumel jälgi uurima, kirjutab Aamulehti.

«Algul oletasin, et need on põdra jäljed, kuid siis märkasin päris suuri küünejälgi,» rääkis ta.

Halme kontrollis oma oletusi koos suusarajamasina juhiga. Mehed jõudsid ühisele otsusele, et jäljed on tõepoolest karu omad.

Halme oletuse järgi võis karu ärgata talveunest nälja tõttu, sest eelmise aasta marjasaak oli kehv.

Jahimajanduse ja kalanduse uurimisinstituudi teadlane Samuli Heikkinen kinnitas, et see on väga varajane karu, kuna tavaliselt hakkavad mesikäpad üles tõusma märtsi lõpus.

«Ma pole tänavu veel kuulnud, et keegi oleks karu näinud. Võib juhtuda, et mõmmikud hakkavad üles tõusma, kui ilm on pehme ja koopasse hakkab vett sisse tilkuma,» rääkis uurija.

Heikkinen usub, et tegemist oli üksikjuhtumiga.

«Võib olla, et sügis oli karu jaoks halb - toidutagavarade kogumine mingil põhjusel ebaõnnestus,» rääkis ta.

«Äkki oli tegemist noore loomaga, kes ei jõudnud piisavalt korralikku tagavara koguda. Siis võib väikseimgi põhjus tuua kaasa selle, et minnakse ringi luusima,» arutles Heikkinen.

Teadlane kinnitas, et valdav osa karudest magab siiski endiselt talveund. Samas soovitas ta inimestel olla varakult üles ärganud karudega ettevaatlik ja mitte minna neile liiga lähedale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles