Tallinna sadam pani püsti linnupeleti

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kajakas.
Kajakas. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Ründavate ja roojavate lindude tõrjumiseks paigaldati eile Tallinna sadama territooriumile seade, kust kostab hirmsat linnuhädakisa.

Tallinna sadam on hädas kajakate ja tiirudega, kes roojavad ja kevaditi poegade kaitseks on agressiivsed nii turistide kui ka sadama töömeeste vastu, kirjutab Õhtuleht. Selleks, et linnud sadamas nii isetahtsi ei toimetaks, paigutasid töömehed eile sadama A-terminaali lambiposti otsa linnupeletusaparaadi, teine 2700 eurot maksev linnupeleti paigaldatakse plaanide järgi neljapäeval ristluslaevade kaile.

«Need on Inglismaal toodetud aparaadid, mida kasutatakse peamiselt sadamates, parkides ja lennujaamades lindude peletamiseks,» räägib aparaate paigaldava OÜ Viljakoda juhataja Kaarel Sareal. Tema sõnul on masinasse salvestatud eri linnuliikide hädakisa. Kajakate ja tiirude peletamiseks tuleb mängida just nende tapakisa.

Ornitoloog Aarne Tuule sõnul ei peeta selliseid seadeid eriti efektiivseks, sest nende mõju on küllalt lühiajaline. «Püütakse minna lähedale sellele kisakõrile ja kui nähakse, et ohtu ei ole, siis otsustatakse, et tegu on mingi närvihaigega, kes kogu aeg pasundab,» räägib Tuule ning tõi näite 2003. aastal avatud Jõelähtme prügilast, kus peletusvahendid enam ei tööta, kuna aparaatide peal istuvad ja roojavad linnud on masinad tuksi keeranud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles