Uuring: kliima soojenemine on tuhandeks aastaks «pöördumatu»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aega tagasi ei pööra: kliima soojenemine kestab.
Aega tagasi ei pööra: kliima soojenemine kestab. Foto: Caro / Scanpix

Ülemaailmne kliima soojenemine on järgmise tuhande aasta jooksul «suuresti pöördumatu», mida ei muudaks isegi õhkupaisatava süsihappegaasi järsk langus, selgus USA teadlaste uuringust.


Riikliku ookeani- ja ilmauurimiskeskuse (NOAA) kohaselt on maapinna temperatuuri, sademete ja mereveetaseme muutused «pärast emiteeritava CO2 täielikku peatamist suuresti pöördumatud järgneva enam kui tuhande aasta jooksul».



NOAA teadlase Susan Solomoni sõnul näitab ajakirjas Proceedings of the National Academy of Sciences avaldatud uuring, et täna süsihappegaasi õhkupaiskamise kohta langetatud valikud on planeedi tuleviku jaoks siiski määrava tähtsusega.



Autorid rõhutasid, et süsihappegaasi emissiooni tõus 21. sajandil paneb järgmiseks tuhandeks aastaks paika mereveetaseme tõusu, mis omakorda seab ohtu paljud rannikualad ja saared.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles