Emajõe kevadist käitumist on veel vara ennustada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aerofotod Emajõe üleujutustest.
Aerofotod Emajõe üleujutustest. Foto: Taavi Melk

Kui nädala jagu valitsenud külmad ilmad langetasid Emajõe veetaset järsult ligi 30 sentimeetri võrra, siis nüüd on vesi jälle tasapisi tõusma hakanud, kuid hüdroloog Ene Randpuu kinnitusel on veel vara kevadeks ennustusi teha.

EMHI hüdroloogia osakonna Lõuna-Eesti sektori peaspetsialisti Randpuu kinnitusel ei tähenda mõned sulailmad, et jõgi Tartut uputama asub ning praegu on veel vara prognoosida, kas mullusest paksema lumekihi tõttu võiks jõgi sel kevadel veelgi rohkem üle kallaste ajada, vahendab .

Mõõdulatt näitas täna Tartu kesklinnas Emajõe veetasemeks 177 sentimeetrit üle kokkuleppelise nulli, aga veel nädala eest oli vesi 15 sentimeetrit kõrgemal ja kõigest paari päeva eest sama palju ka madalamal – veetaseme sedavõrd suure languse põhjustasid vahepealsed külmad ilmad ning jääsupi tekkimine Võrtsjärve suudme lähistel.

«Kui me võrdleme keskmise tasemega, siis sellest on ta circa meeter kõrgemal, kuid ega see veel ei tähenda, et ta on kõrge ja et vastavalt sellele tuleb nüüd suur uputus,» rääkis hüdroloog, kuid möönis, et suurvesi tuleb sel kevadel igal juhul märkimisväärne.

Kas jõgi võiks kevadel kerkida taas üle 330 sentimeetri nagu mullu ja jõuda veelgi lähemale absoluutsele rekordile, mis on 373 sentimeetrit üle nulli, sõltub paljuski sellest, kui pikalt talv kestab ja kuivõrd tasapisi päike lund sulatab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles