Kus saab jaanipäeva ajal ujuda?

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu rannas
Pärnu rannas Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Mere- ja järvevee soojenemine on tänavu täitsa graafikus ning kehtib seaduspärasus: Soome lahe rannikul tõuseb veetemperatuur aeglasemalt kui madala põhjaga järvedes ja mererannikutel. 

«Kõrgeimad merevee temperatuurid - 18 kuni 20 kraadi - on jaanipäeva paiku Pärnus ja mujal Liivi lahe rannikul ning Väinameres,» kinnitas Tallinna Tehnikaülikooli Meresüsteemide Instituudi direktor, okeanograafiaprofessor Jüri Elken.

Soome laht oli vahepeal soojem, kuid hiljutised tugevad tuuled segasid alumised jahedamad veed pinnakihi vetega, nii et tüüpiline veepinna temperatuur on 13 kraadi kandis. Professor Elkeni sõnul on see jaanipäeva kohta igati normaalne: «Kes on hingelt talisupleja või kellel on kalipsoülikond, võib minna jahedat vett püüdma Nõva ja Dirhami vahele. Siiski, päris mõnekraadist rannalähedast külma vett Soome lahe rannikul nädala lõpuni oodata ei ole, kuna puhuvad lääne- ja lõunakaarte tuuled, mis Eesti rannikul apvellingut ehk mere külma süvavee kerkimist pinnale ei tekita.»

Soome lahes esineb soojemat ujumiskõlbulikku vett Narva-Jõesuu ümbruses. Põlvini ulatuv vesi võib vaikse ja päikeselise ilmaga igal pool lausa tuliseks minna. Selline väga soe kiht on aga õhuke ning kui minna sügavamale, võivad varbad külmetama hakata.

Rannas võetakse ujumisvee temperatuuri näit 1 meetri sügavuselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles