Tormituuled ei taha raugeda, nädala lõpus sajab lörtsi

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torm Tallinna lahes.
Torm Tallinna lahes. Foto: Eero Vabamägi

Ilmateenistuse juhtivsünoptik Taimi Paljak ütles, et neljapäeval ja reedel Eestisse saabuv järjekordne torm enam nii tugev ei ole, sadada võib lörtsi. Ilma rahunemist pole siiski näha.

«Niisugust tormi kindlasti ei tule. Ma praeguse pildi järgi küll ei näe seda,» lausus Paljak.

Ka pole ette näha, et veetase Pärnus kriitilise piiri lähedale võiks tõusta või seda ületada nagu möödunud nädalavahetusel. «Vaevalt küll, et ta nii kõrgele tõuseb. Aga meeter üle keskmise tõuseb ta küll. See on täiesti reaalne,» kinnitas Paljak.

Neljapäeva päevaks tugevneb edelatuul sisemaal puhanguti 18, rannikul kuni 25 m/s. Mõnes kohas sajab ka veidi vihma. Õhutemperatuur öösel 0..+4, saartel kuni +6, päeval +5..+8°C.

Reedel püsib Skandinaavia ja Soome kohal mitmeosaline madalrõhuala ja selle surve Läänemere ümbrusele püsib. Edelatuul ulatub puhanguti 17, rannikul 23, saartel pole välistatud ka 25 m/s. Õhutemperatuur on ööpäeva vältel +3..+7°C.

Päris vaikseks ilm Eestis lähiajal sünoptiku sõnul ilmselt ei muutu. «Nädalavahetusel on juba kindlasti vaiksem, kuid see, mis toimub järgmise nädala algul, on pisut lahtine veel. Küll muutub veidi tsüklonite trajektoor. Eestis võib mõni (tsüklon – toim) lõuna poolt mööduda, see tähendab omakorda hoopis põhjakaare tuulte tugevnemist. Päris vaikset kõrgrõhkkonda ja maha rahunemist praegu veel ei paista,» nentis Paljak.

Lund on sünoptiku sõnul kindlasti oodata nädala lõpus või uue nädala alguses. «Ta võib tulla sellise märja lume ehk lörtsina, aga ka lumena. Selle, kui palju lund tuleb, ma jätaksin praegu küsimärgi alla. See sõltub sellest, kui lähedale tsüklonid tulevad,» lausus ta.

Järgmine nädal tuleb Paljaku sõnul heitlik, vahepeal lubab sooja, siis läheb jälle külmaks. «Kindlasti ei ole nii soe nagu oli see nädal. Kindlasti on märksa jahedam. Kogu temperatuuri foon natuke langeb. Alates nädala lõpust ei ole enam nii ühtlaselt soe.»

Eesti absoluutne tuulerekord on mõõdetud 2. novembril 1969. aastal Ruhnu ilmajaamas. Siis oli tuule maksimaalseks kiiruseks 48 m/s.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles