Naistepäev tuleb suure soojaga

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Naistepäevaks saabub Eestisse suurem kogus sooja, mis võib tõsta õhutemperatuuri kuni +10 kraadini. Järgmisedki päevad tulevad üpris päikesepaistelised.

Märtsikuu esimesed päevad on olnud 6-7 kraadi normist soojemad ja ilma külmenemist ei paku ükski arvutuslik ilmamudel ka lähipäevadeks, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Maile Meius nädala ilmaprognoosis.

Ägedamad madalrõhkkonnad on taganenud kaugematele põhjalaiustele ning üha sagedamini pressivad päikesekiired end pilvede vahelt läbi ja peletavad siinset rusuvat hallust.

Täna mattub aga taevas taas tihedamasse pilvemassi. Skandinaaviast on Läänemerele jõudnud madalrõhulohk koos sajupilvedega ja selle edasine teekond kulgeb üle Baltimaade Venemaale. Lääneväravast sisenev sadu katab reede hilisõhtuks terve Eesti ning lund, lörtsi ja vihma jagub ka veel laupäeva. Madalrõhulohu lähenedes muutub tuul puhanguliseks ja selle lahkudes raugeb mõneks tunniks.

Ööl vastu laupäeva langevad termomeetrinäidud kohati kergesse miinusesse, edaspidi jääb õhutemperatuur kaheks ööpäevaks plusspoolele püsima. Seda tingib märkimisväärselt suur kogus sooja, mis jõuab naistepäeval kiire edelavooluga Lääne-Euroopast Läänemere äärde. Selgema taeva korral võivad päevased termomeetrinäidud Eesti sisemaal tõusta 10 kraadi ringi, rootslased ootavad aga näiteks Stockholmi lausa 13 kraadi sooja.

Esmaspäeval liigub Skandinaaviast üle Eesti Venemaale järgmine madalrõhulohk ja viib endaga kaasa ka suurema sooja. Teisipäeval tugevneb Baltimaade kohal kuivema ja vaiksema ilmaga kõrgrõhkkonna mõju. Seetõttu võib öösel taas kergelt külmetada, päev võib kujuneda aga üsna päikesepaisteliseks.

Edaspidise osas on erinevad numbrilised ilmamudelid erineval arvamusel. Ühe variandi põhjal kujuneb kolmapäev ja neljapäev pilviseks ja sajuseks ning õhusooja on tagasihoidlikult. Teine variant pakub aga kuivemat ja soojemat ilma. Kas peale jääb talvisem või kevadisem variant, see selgub alles lähipäevil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles