Ilm toob vaheldusrikka nädala

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisesed puulehed
Sügisesed puulehed Foto: Elmo Riig / Sakala

Juba pühapäeval saabuv soojem õhumass toob meile mitmeks päevaks soojemad õhutemperatuurid, kuid öine kerge miinus ning väikesed sajud pole ka välistatud. 

Näib, et algav mardikuu ei too veel niipea ilma olulist külmenemist. Novembrit nimetatakse ju ka talvekuuks ja üsna sageli on ka nii läinud, et kuu lõpul langeb ööpäeva keskmine õhutemperatuur püsivalt alla nulli. Ega see võimalus ka tänavu välistatud pole, olgugi et väga pikad arvutused pakuvad keskmisest soojemat novembrit, kirjutab ilmateenistuse sünoptik Merike Merilain nädala ilmaprognoosis.

Kuid nädalgi on vaheldusrikas. Momendil on soe edelavool Atlandilt katkenud ja külm õhk põhjalaiustelt Kara merele suunduva tsükloni tagalas Põhja-Euroopasse teel. Päris külma õhu meelevalda satub siiski vaid Põhja-Venemaa.

Lääne-Euroopa ja peagi ka Läänemere ümbruse haarab võimas tsüklon,   eestipärase nimega Pia. Suviselt soe õhumass ulatub reedel Kanaari saartelt üle Ibeeria poolsaare Prantsusmaale ja +25 on neis paigus tavaline päevanäit. Tsükloni suundudes kirde poole liigub soe sektor laupäeva jooksul ka Läänemerele, kuid õhumass jahtub pikas öös märkimisväärselt ja nii pole pühapäeval meil suurt üle +10 kraadi oodata.

Reedese ja laupäevase jahedama ilma taustal on sooja hingust kindlasti tunda mitte ainult pühapäeval, vaid ka esmaspäevast neljapäevani. Aeg-ajalt väheke tugevam lõunakaare tuul on selle aja kohta liigagi leebe, ei veetaseme märkimisväärset tõusu ega tormilainet.

Jälgida tuleb juba neil päevil Kesk-Euroopast Venemaale suunduvat ja seal püsivat kõrgrõhuala. Kui ikka öösel taeva selgemaks lööb, langeb õhutemperatuur pikaks veninud öös hommikuks kergesse miinusesse ja võib varjatud kohtades ka teepinnale jäätunud laike tekitada. Sest päris ilma sajuta, udu ja uduvihmata tsükloni äärealal ka läbi ei saa. Aga üks päikesehetk mõnesse päeva leiab ikka ruumi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles