Atlandile ennustatakse karme orkaane

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Orkaan.
Orkaan. Foto: AP / Scanpix

2010. aasta orkaanihooaeg, mis algab juunis, tõotab USA ilmateadlaste andmetel tulla tavapärasest aktiivsem ning suure hävitusjõuga tsüklonite tekkimise tõenäosus suurem.


Colorado osariigi ülikooli (CSU) orkaanieksperdid ennustavad, et kokku tekib tänavu Atlandi ookeanil 11-16 troopilist tormi, keskmisel aastal on neid olnud 9-10 hooaja kohta. Kuus kuni kaheksa neist tormidest aga saavutavad prognoosi järgi orkaani võimsuse, tavaliselt on neid viis-kuus, vahendas AFP.

Kuni viis tsüklonit paisub seekord ilmselt suurteks orkaanideks, mis tõusevad hävitusjõult Saffir-Simpsoni skaala kolmele ülemisele astmele, kus tuulte tunnikiirus jääb 96 ja 155 kilomeetri vahele (umbes 26,6 kuni 43,1 meetrit sekundis).

Tõenäosus, et ränk orkaan tabab Kariibi regiooni tervikuna on 58 protsenti, kui keskmiselt möödunud sajandi jooksul on see olnud 42 protsenti, nagu selgus detsembris valminud uuringust.

Hiljutisest hävitavast maavärinast taastuva Haiti ümbrust võib uus troopiline torm ekspertide arvates rünnata 49-protsendise tõenäosusega, kuid CSU orkaaniekspert William Gray pakkus, et suure orkaani tõenäosus seal pole tavapärasest kuigipalju suurem

Haitil algas neljapäeval selle aasta esimene paduvihm, mis muudab koduta jäänud inimeste ja neid abistavate humanitaartöötajate olukorra raskemaks. See saareriik on varem ka orkaanides tõsiselt kannatada saanud.

2008. aastal möllanud neli võimsat tormi jätsid seal peavarjuta üle 800 000 inimese. Mullune orkaanihooaeg jäi leebemaks eeskätt tänu Vaikse ookeani idaosas alanud El Niño ilmastikunähtusele, mille mõju selle aasta augustiks on hajunud. Sellest tingituna oodatakse ka suuremat tormide hulka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles