Pakane näitab oma tõelist palet kogu nädala

, EMHI ilmaprognooside osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel nädalal näitab pakane oma tõelist palet.
Sel nädalal näitab pakane oma tõelist palet. Foto: Elmo Riig / Sakala

Alanud nädalal määrab ilma Arktikast saabunud õhumass - taevas on enamasti selge ja püsib käre külm, mis näitab suurimat võimsust reedel. Nädala keskel on lootust ka lumelisa saada.

Ööpäeva keskmine õhutemperatuur on selle aja normist kuni kümme kraadi madalam. Ka järgmisel nädalal püsib normist külmem ilm.

Teisipäeval liigub külma õhuga kõrgrõhuala aeglaselt üle Eesti kagu poole. Tuul on öösel nõrk ning õhutemperatuur langeb sisemaal -15...-19 ja püsib päevalgi -15 kraadi ringis, kitsal rannikuribal võib olla -10 kraadi lähedal. Saartel ja Liivi lahel sajab lund ja tuiskab, kuid mandril on saju tõenäosus väike. Tuul pöördub kagusse ja tugevneb läänerannikul 10-12 m/s.

Kolmapäeval tekib Skandinaavial uus kõrgrõhukese, mis sunnib mere kohal oleva madalrõhuala liikuma lõunasse ja toob lumesaju tõenäosuse ka Lõuna-Eestisse.

Lume ja tuisu tõenäosus on neljapäeva öösel suur saartel ja Liivi lahe ümbruses, hommikust sajuvõimalus kahaneb. Õhutemperatuur püsib madal, -15...-20 kraadi ringis.

Reedel hakkab ilma määrama kõrgrõhuvöönd, mis sademeid ei too, ent õhutemperatuur langeb veelgi ning võib ulatuda -20...-25 kraadini.

Laupäeval võib kohati kerget lund tulla ja kui öösel on külma -15...-20, siis päeval pilvisus tiheneb ning õhutemperatuur tõuseb -8...-12 kraadini.

Pühapäeval tugevneb idakaarte tuul ja hakkab tuiskama, päeva jooksul läheb ilm pehmemaks ja külmakraade jätkub mandril -7...-11, saartel tõuseb õhutemperatuur -3...+1 kraadini.

Märkimisväärset lumelisa peaks tooma järgmine esmaspäev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles