Eilse maruilma põhjus: soe merevesi ja vastandlikud õhumassid

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas Linnamäe teel kukkus eile hilisõhtul tugeva tuule tõttu puu sõidukitele peale.
Tallinnas Linnamäe teel kukkus eile hilisõhtul tugeva tuule tõttu puu sõidukitele peale. Foto: Martin Ilustrumm / Reporter.ee

EMHI sünoptik Taimi Paljak rääkis Postimehele, et eilse maruilma põhjustas suur õhumasside kontrast, kus soojale tungis peale jahe õhumass. Oma roll oli ka jahtumata mereveel.

«Septembrikuus on äike üsna tavaline,» kinnitas Paljak. «Õhumasside kontrast oli eile väga suur. Meil oli väga soe õhumass, aga peale tungis jahedus ja selles kontrastide vööndis tekkis uus väike madalrõhkkond, mis andis tugevaid tuulepuhanguid.»

Ta seletas, et äikesepilve alused tuulepuhangud ja äge äike tekkisid ühest küljest suurte kontrastide tõttu, kuid teisest küljest mängis oma osa soe merevesi. «Äike oligi ägedam Soome lahe ääres,» kinnitas Paljak.

Seda, kas ka keeristorme esines, ei osanud Paljak öelda, sest meediast läbi käinud autode ümberpaiskamine võib olla ka pilvealuste tuuleiilide töö.

«Seda peab kohapeal vaatama, missugused purustused olid,» lausus sünoptik. «Kui keeristorm puid murrab või katuseid pealt ära rebib, siis on need nagu keerdunud. Puud on trombipiirkondades olnud pigem nagu katki väänatud, mitte murtud.»

Kas sellist ilma nagu möödunud ööl, võib lähiajal veel tulla?

«Praegu nii suurt sooja uuesti Läänemere äärde ei näe tulemas,» rääkis Paljak. «Tasapisi merevesi jahtub ja protsessid muutuvad rahulikumaks. Välistada ei saa, aga tõenäosus muutub järjest väiksemaks.»

Ta lisas, et praeguse prognoosi kohaselt tuleb oktoober suhteliselt soe kuu. Lund ja lörtsi veel näha pole.

«Soe tähendab, et õhumassid tulevad läänest ja tihti jõuavad Atlandi tsüklonid kiiremini Põhja-Euroopasse,» märkis Paljak. «Eks oktoobris-novembris ongi kindlasti tugevamaid tuuli oodata, aga kui võimsad Atlandi tsüklonid jõuavad Euroopasse, siis tulevad nad kindlasti.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles