Lätit tabas meteoriidipalavik

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Kaali meteoriitika- ja Paekivimuuseumis asuv raudmeteroriit.
Pildil on Kaali meteoriitika- ja Paekivimuuseumis asuv raudmeteroriit. Foto: Peeter Langovits

Lõunanaabrid on asunud agaralt otsima 14. märtsil üle Lõuna-Eesti lennanud meteoriidi tükke, mis ilmselt kukkusid alla Põhja-Lätis.

Läti astronoomiahuvilisi koondava ühingu Necton esimehe Vladimir Gutša sõnul hakati sündmuses haistma ka kerget raha, näiteks teatas üks Ergeme talumees kaks päeva hiljem telejaamale meteoriiditüki leidmisest, kuid nõuab uurijatelt selle nägemise eest raha, kirjutab Õhtuleht.

Tähehuvilised on asunud meteoriiditükke otsima, näiteks käidi eelmisel nädalal läbi Karki, Daksti, Omuli, Ergeme ja Pedele asulad ja nende ümbrus, küsitleti pealtnägijaid ning väidetavalt on meteoriiditükke otsitud ka metalliotsijaga.

Gutša kinnitusel pole siiani leitud ühtegi metallitükki ja see on tema sõnul kindel märk, et 14. märtsil potsatas Eesti-Läti piirile kivimeteoriit, mis lagunes tolmuks, seepärast pole lootust ka kraatrit leida.

Siiski pole Läti astronoomiahuvilise arvates võimatu, et 12-15 kilomeetri kõrgusel süttinud boliid kukkus hoopis Valka ja Hummuli vahele Pungu sohu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles