Selle aasta talv võib tulla rekordkülm

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle aasta talv võib tulla rekordkülm
Selle aasta talv võib tulla rekordkülm Foto: SCANPIX

USA Rutgersi ülikooli teadlaste sõnul võib Briti saartel ja Põhja-Euroopas selle aasta talv olla rekordiliselt külm.

Uurijate sõnul näitab külma talve fakt, et Põhja-Jäämere jääkate sulas suvel üsna õhukeseks, edastab The Guardian.

«Kui Põhja-Jäämere jääkate sulab suvel väga palju, on Euroopas osal aladel oodata väga külma talve,» selgitas Rutgersi ülikooli uurija Jennifer Francis.

Tema sõnul olid sellised talved 2007. ja 2011. aastal.

«Täpsete ennustuste jaoks on veel vara, kuid me ei oleks üllatunud, kui 2012.- 2013. aasta talv tuleb rekordiliselt jahe,» sõnas Francis.

Sellele aastal on polaarjää sulamine olnud väga kiire ning ületanud 2007. aasta sulamisrekordi. Polaarjääd sulas sel suvel suuremal alal, kui seda on USA Texase osariik.

Põhja-Jäämere jääst vabad osad on kogunud sealse lühikese suve jooksul märgatavalt päikesesoojust. Ilmade jahenedes vabaneb vees olev soojus atmosfääri.

«Atmosfääris tekib siis nagu uus energiaallikas,» selgitas Francis.

Vabanev soojus mõjutab jugavoolu, mis on troposfääri ülaosas läänest itta puhuvate tugevate tuulte vöönd. Need atmosfäärsed õhujõed tekivad 30. ja 60. laiuskraadidel sooja ja külma õhu kokkupuutealadel.

Viimastel aastatel on jugavool aeglustunud ja nõrgenenud.

«Jugavool on märgatavalt nõrgem. See tähendab, et mingid ilmastikutingimused kestavad kauem, on selleks siis kas sademed või põud. See võib tekitada ka mingisse ilmastikku kinnijäämise, tuues kaasa näiteks äärmuslikult sooja või külma ilma,» selgitas Francis.

Kui jää sulamine jätkub, jugavool aeglustub veelgi ning sellega kaasnevad suured temperatuuri tõusud ja langused ning klimaatilised tingimused võivad muutuda äärmuslikuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles