Meteoriit võis langeda Põhja-Lätti

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Kaali meteoriitika- ja Paekivimuuseumis asuv raudmeteroriit.
Pildil on Kaali meteoriitika- ja Paekivimuuseumis asuv raudmeteroriit. Foto: Peeter Langovits

Laupäeval mitmel pool Tartu-, Valga- ja Viljandimaa näha olnud valgusesähvatuse põhjustajaks peetakse boliidi, mis võis langeda Põhja-Lätti.


«Valge valgus, arvasin, et keegi sõidab vastu ja tahab mind pimestada,» vahendab Õhtuleht Läti kooliõpetaja Inga Kraština kirjeldust 5- kuni 6-sentimeetrise läbimõõduga kerast, mis taevas hõljus.

Läti telekanalite uudiste väitel võis kuni paarikilone meteoriit kukkuda Valkast lääne poole Karki või Daksti asula lähedusse metsa.

Eesti Teaduste Akadeemia meteoriitikakomisjoni sekretäri, geoloog Reet Tiirmaa sõnul lendas kõige tõenäolisemalt üle Eesti boliid, mis liikus kirdest üle Tartu, Nõo, Mustla, Suislepa ja Tõrva Läti poole.

Tema hinnangul langes Eesti-Läti piirialal maha tõenäoliselt kilone kivimeteoriit ning langemispaigas peaks olema 4- kuni 5meetrise läbimõõduga kraater.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles