Terveks ravitud merikotkas lastakse tagasi loodusesse

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terveks ravitud merikotkas saab taas vabadusse.
Terveks ravitud merikotkas saab taas vabadusse. Foto: Eestimaa Looduse Fond

Reedel, 7. septembril kell 12 vabastatakse Tartumaal Emajõe-Suursoos merikotkas identifitseerimisnumbriga 12-0034.

Päästeamet leidis linnu merest ulpimas Aegna saare lähistelt, kus ta oli sattunud konflikti kohaliku kotkapaariga. Esimesel vaatlusel leiti, et kotkas on loid ja sulestik on märg. Füüsilisi vigastusi ei tuvastatud, kuid vereproovi tulemused olid normidest tugevasti kõrvale kaldunud.

Kotkas viibis ravil Maaülikooli Loomakliinikus, kus temaga tegeles ELFi loomaarst Madis Leivits. Lisaks medikamentoossele ravile on kotkast iga päev treenitud ja tema lennuvõime on hea. Jäänud on veel kotkas rõngastada, paigaldada Kotkaklubi jälgimisseade ja lind vabadusse tagasi lasta, kus ta saab jätkata oma loomupäraseid tegevusi.

Merikotkas on meie suurim röövlind, kelle tiibade siruulatus ulatub 200–245 cm ja kehakaal kuni 6 kg. Merikotkas on haruldane ja kuulub I kategooria kaitsealuste liikide kulka, kelle iga isend on looduse toimimiseks oluline.  Praegu  on merikotkaid hinnanguliselt 150-180 paari, kuid liigi arvukus pole olnud alati selline.

Tänu oma kõrgele positsioonile toiduahelas akumuleeruvad keskkonnamürgid merikotka kehas. See viis merikotka arvukus 60. aastate lõpul madalseisu, mil mitme aasta jooksul polnud teateid ühestki edukast pesitsemisest. Seega on merikotkas meie elukeskkonna puhtuse oluline indikaatorliik.

Eestimaa Looduse Fond (ELF) kutsub kõik huvilisi Emajõe-Suursoo looduskeskuse juurde merikotka äralennule kaasa elama.

Kohalesõitmise õpetus: Tartu-Räpina mnt 8. kilomeetril keerake vasakule (suunaviit «RMK Emajõe-Suursoo looduskeskus») ja sõitke 13 km, kuni jõuate ristmikule, kus on suunaviit ,«RMK Emajõe-Suursoo looduskeskus 3 km». Sõitke 3 km mööda kruusateed, kuni jõuate looduskeskuse parklani. Sõiduk tuleb parkida enne väravat asuvasse parklasse. Sealt liikuge väravast läbi ning 150 m pärast pöörake üle jalakäijate silla paremale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles