ERR: Saaremaa loodusesse lasti kümme euroopa naaritsat

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Maran

Saaremaal lasti loodusesse esimesed euroopa naaritsad, kes kasvatati Tallinna loomaaias.

Kümme looma on varustatud saatjatega, mille abil saab jälgida nende elukäiku, kuna vabas looduses on euroopa naarits hävimisohus imetaja, vahendab ERR Uudised.

Seni Saaremaale toodud mitmed võõrliigid, nagu metssead ja hirved, on oma arvukusega saarel probleeme tekitama hakanud, kuid naaritsate Saaremaale tooja, Tallinna loomaaia teadussekretär Tiit Maran ütles, et kui need loomad suudavad tõesti saarel püsima jääda, siis inimest ei tohiks nad  segama hakata.

Marani sõnul võivad saarlased hakata kartma, et lisaks nugistele hakkavad nüüd ka naaritsad farmides käima, aga võrreldes sellega, mida teeb Saaremaa rikkalik nugise asuskond, on see probleem tema hinnangul kaduvväike.

«Ja teine hirm võib olla see, et kuna ta elab ojade kallastel, siis võib hakata probleeme tekitama vähkidele, aga võrreldes sellega, mida teevad saarmad, haugid ja mida inimene ise teeb, on selle paarisaja isendi mõju vähi asundkonnale kaduvväike,» ütles Maran.

Hiiumaal on juba kümmekond aastat Euroopa naaritsat püütud looduses hoida ja hiidlane Gennadi Kotsur kinnitab, et pole hullu – on küll tulnud kaebusi, et naaritsad murravad kanu, kuid looma kinni püüdmisel on selgunud, et tegu oli hoopis nugisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles