Taevast langeb sadu tähti

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augustikuu tähistaevas Meenikunno rabas
Augustikuu tähistaevas Meenikunno rabas Foto: Aldo Luud

Järgneval kahel ööl tasub silmad taeva poole hoida – on käes augustikuise tähesaju tippaeg, mil ühe tunni jooksul võib oma silmaga näha 50-60 meteoori langemas.

Augustikuine tähtede langemine ehk perseiidide sadu on kõige tugevam täna ja homme öösel. Edaspidi meteooride tihedus aina väheneb.

«Paari nädala pärast langeb terves taevas optimistlikult öeldes kakskümmend meteoori tunnis. Üks inimene näeb sellest ehk kolmandikku,» soovitab astronoom Tõnis Eenmäe tähistaevast just kahel järgneval ööl jälgida.

Eenmäe sõnul võib langevaid meteoore näha juba õhtul kella 11-12 ajal kuni varahommikuni välja. «Mida hommiku poole, seda rohkem neid näha olema peaks,» ütleb Eenmäe.

Eelmisel aastal langes perseiidide sadu kokku täiskuuga. See tegi taeva heledaks ja nõrgemaid meteoore ei näinud hästi. Tänavu on kuu päev-päevalt aina kitsukesem ja seda hiljem ta tõuseb, seega on tähevaatluseks loodud peaaegu ideaalsed tingimused.

Tööinimestele peaks hästi sobima ka perseiidide saju kokkulangemine nädalavahetusega – vähemalt laupäeva öösel ei pea kartma järgmisel tööpäeval sissemagamist.

Kõige parem on astrofüüsik Eenmäe sõnul perseiidide sadu vaadelda palja silmaga. «Meteoore on võimalik ka teleskoobiga vaadelda, kuid need on väga spetsiifilised vaatlused.» Parem on taevast vaadata seal, kus valgust ei ole. Pigem linnast väljas, kui see pole võimalik, soovitab Eenmäe mõne vähem valgustatud koha leida.

Esmalt peab silmal laskma pimedusega harjuda. Vältida taskulampe, mobiiltelefoni helendava tabloo vaatamist ja muid valgusallikaid. 10-15 minutiga peaks Eenmäe sõnul piisavalt hästi ka nõrgemaid meteoore taevas nägema.

Sadakond Eesti astronoomiahuvilist saab käesoleval nädalavahetusel kokku Lüllemäel ja Sänna Astrofestil, kus lisaks erialastele loengutele nauditakse öösiti ka ühiseid taevavaatlusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles