Parimad linnutundjad võistlevad tänavu Saaremaal

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torgu vald Saaremaal on tuntud oma väga heade linnuvaatluskohtade poolest. Rahvusvahelisest linnuvaatlusvõistlusest jäetakse just see Saaremaa vald välja, et muuta mõõduvõtt põnevamaks.
Torgu vald Saaremaal on tuntud oma väga heade linnuvaatluskohtade poolest. Rahvusvahelisest linnuvaatlusvõistlusest jäetakse just see Saaremaa vald välja, et muuta mõõduvõtt põnevamaks. Foto: Egert Kamenik

Tänavune linnuvaatlusvõistlus Estonian Open tõotab tulla läbi aegade kõige kõrgetasemelisem, sest kirja on end pannud rekordarv võistkondi ja osalejaid.

Eesti kõige pikema ajalooga ja tuntuim linnuralli sai alguse 1995. aastal soomlaste eestvedamisel ning seni on kõige suurem hulk osalejaid saabunudki just Soome lahe põhjakaldalt. Nii ka tänavu, sest registreerunud 17 võistkonnast on 10 pärit Soomest.

Kodumaa au kaitseb kuus gruppi meie linnuvaatlejaid ning üks seltskond on pärit ka Lätist. Kokku on võistlejaid kirjas praegu 72, registreerumine võistlusele lõppeb reedel. Kahel eelneval aastal võitis linnuralli Eesti võistkond. «Tänavu on head kohta saada väga raske,» nentis viimasel kahel aastal võitjavõistkonda kuulunud linnutundja Margus Ots. Tema sõnul oleks koht esikolmikus suurepärane.

Võistlus läheb lahti 18. augusti varahommikul kell 3 ning vaatlusalaks on kogu Saare maakond. «Üksnes Torgu valla jätsime välja,» sõnas Ots. Sõrve sääre linnujaam on nimelt maailmakuulus vaatluspaik ning korraldajad tahavad vältida seda, et kõik võistkonnad istuksid vaid ühel kohal.

Mõõduvõtt kestab pausideta kella 17ni sama päeva õhtul. Võistlejate eesmärk on tuvastada 14 tunni vältel võimalikult palju linnuliike.

Taktika saab olema kindlasti erinev, arvas Ots. Kindlasti on neid, kes püüavad katta võimalikult paljusid paremaid linnuvaatlusalasid. Mõned püüavad maksimaalse hulga liike ära määrata paaris kohas, oletas ta.

Mullu määras rahvusvaheline seltskond Rapla- ja Järvamaal kokku ära 162 erinevat linnuliiki. Võitjavõistkonnal õnnestus neist märgata 119.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles