Briti seikleja tahab plastpudelitest purjekaga üle ookeani seilata

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
David de Rothschildi plastikpudelitest purjekas Plastiki peab olema võimeline seilama risti üle Vaikse ookeani.
David de Rothschildi plastikpudelitest purjekas Plastiki peab olema võimeline seilama risti üle Vaikse ookeani. Foto: http://www.architectureforhumanity.org/plastiki

Tuhandetest tühjadest plastikust pudelitest ehitatud paadiga Californiast risti üle suure ookeani Austraaliasse purjetamine on piisavalt hull ettevõtmine, et maailma meedias tähelepanu pälvida.


Briti kuulsast pankurite suguvõsast pärit seikleja David de Rothschild üritab teha just nimelt seda sooviga juhtida avalikkuse tähelepanu üleilmsele jäätmete probleemile, vahendas

CNN

.

11 000 miili pikkuseks retkeks laseb ta praegu San Francisco kai ääres ehitada paarikümne meetri pikkust katamaraani, mille materjaliks on plasttaara - kokku 12 000 kuni 16 000 limonaadi- ja veepudelit - ning taaskasutatud PET-materjal. Nimeks on laevale pandud Plastiki.

De Rothschild loodab, et tema ettevõtmine aitab populariseerida tarbimisjäätmete sümboliks olevate plastpudelite korduvkasutamist. Kõike peale metallist mastide on tema jahil tehtud plastikust, alus liigub aga vaid purje jõul. Uusi materjale on laeva valmistamiseks kasutatud vaid kümne protsendi ulatuses.

«Idee seisneb selles, et mitte lasta atmosfääri või meie ookeanidesse tagasi mingisugustki saastet, mistõttu kavatsetakse merereisi ajal kõik kompostida ja taaskasutusse suunata. Ka meresõiduks loodud ainulaadset alust ootab pärast ekspeditsiooni sama saatus.

Purjekale pannakse siiski ka tuuleturbiinid ja päikesepaneelid, et koguda energiat 12-voldistesse akudesse, mis peavad varustama vooluga arvuteid, globaalset positsioneerimissüsteemi ja satelliittelefone.

San Franciscost kavatseb britt merele asuda aprillis või mai alguses. Eeskujuks on talle ilmselt ka kuulus norra maadeuurija Thor Heyerdahl, kes rohkem kui kuue aastakümne eest purjetas üle Vaikse ookeani Kon-Tiki nime kandnud balsapuidust parvega.

1978. aastal sündinud David Mayer de Rothschild on praegu juba üks vähestest kümnetest inimestest, kes on läbinud nii Arktika kui Antarktika jääväljad. 2005. aastal asutas ta organisatsiooni Adventure Ecology väliekspeditsioonide korraldamiseks, et juhtida avalikkuse tähelepanu keskkonnaprobleemidele.

Plastiki pardal suundub inglasega pikale reisile kolmest meremehest ja ühest teadlasest koosneva alaline meeskond, lisaks kavatsetakse reisi jooksul vahetustega kasutada ka teisi abilisi.

Sydneys lõppeva ekspeditsiooni vahepeatused tehakse plaani järgi muu hulgas Hawaii, Tuvalu ja Fidži saartel. Risti-rästi üle ookeani kulgeva teekonna läbimiseks plaanitakse kulutada üle saja päeva. Kas see ka õnnestub, näitab aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles