Õlitõrje Aardlapalus jäi seisma

Martin Pau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlireostuse kõrvaldamisel tekkinud kaevand.
Õlireostuse kõrvaldamisel tekkinud kaevand. Foto: Sille Annuk

Endises Aardlapalu prügilas katkes nõukogude ajast pärineva õlireostuse kõrvaldamine, sest kaevetöid tegev KMG Inseneriehitus leidis reostuse olevat arvatust ulatuslikuma.

Firma Kobras uuring, mis reostustõrjele eelnes, ütles õlireostuse ulatuvat kuni 2,5 meetri sügavusele. KMG Inseneriehituse projektijuhi Jaan Valtini sõnul selgus aga pärast saastunud pinnast välja kaevanud kopa esimest töönädalat, et reostus on tunginud vähemalt kolme meetri sügavusele.

«Võtsime mõtlemispausi, uisapäisa kiirustada ei tohi,» ütles Valtin. Tema selgitusel võib ettevaatamatu kauritsatöö lõhkuda savikihi, mis ilmselt esialgu põhjavett õli eest kaitseb.

«Praegu ei ole selge, mis edasi saab,» tunnistas Tartu linnavalitsuse keskkonnateenistuse juhataja Ülle Mauer. «Järgmisel nädalal, kui kohale tuleb töö järelevalvaja, peame plaani ja otsustame, milliseid lisauuringuid tuleb enne jätkamist teha.»

Mauer lisas, et tuleval nädalal loodab ta kuulda ka firma Kobras selgitusi, miks reostuse sügavust valesti hinnati.

KMG Inseneriehituse ja Epler & Lorenzi ühispakkumine reostuse tõrjeks ligi poole hektari suurusel alal hõlmab umbes 9000 kuupmeetrit saastunud pinnast ning maksab ligi 900 000 eurot. Töö kestuseks on rehkendatud umbes pool aastat.

Ei Valtin ega Mauer tahtnud spekuleerida, kui palju võib töö maht kasvada ning lisaraha ja -aega kuluda. Enne töö peatamist jõuti välja kaevata mõnisada kantmeetrit pinnast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles