Ekspert: eilne äike süütas maju maani ulatunud välgunooltega

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike Tallinnas
Äike Tallinnas Foto: Elar Lang

Eile oli palju maapinnani löönud välke ning see oli üks põhjus, miks eile süttis Lõuna-Eestis põlema mitu hoonet, selgitas Tartu Ülikooli geograafiaosakonna doktorant Sven-Erik Enno.

Ta selgitas, et kui Päikese pinna temperatuur on ligi 6000 kraadi, siis välgukanali keskel on see 30 000 kraadi ehk puumaja paneb välk kindlasti põlema, mistõttu polevat paremat kaitset kui korralikult paigaldatud piksevarras, vahendab ERR Uudised.

Enno tuletas meelde, et äikese ajal tuleb kodus elektri- ja kodumasinatel juhe seinast välja tõmmata, arvutitel eemaldada ka ühendatud netikaabel ja teleritel antennid tagant ära võtta.

Eile õhtul möllas Ida- ja Lõuna-Eestis sedavõrd tugev äikesetorm, et pikselöögist läks põlema ja hävines täielikult üks elumaja, ühel kõrvalhoonel ja saunal oli leekides katus ning ka ühele suurele vanale pajule sai pikne pihta ja süütas selle põlema.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles