Seeneaasta algas tavatult vara

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsaalune kihab kukeseentest
Metsaalune kihab kukeseentest Foto: Lauri Kulpsoo

Seenetark Kuulo Kalamehe sõnul algas tänavune seeneaasta kaks nädalat tavapärasest varem.

Agarad metsaskäijad on avastanud, et metsaalune kihab kukeseentest. Pärnu ja Häädemeeste vahel metsmaasikal käinud Laura Salu avastas endalegi üllatuseks sambla alt peotäie kuldkollaseid seenekübaraid. «Mitte-pärnakana ja kohalike salakohti teadmata korjasime ilma suurema otsimiseta korraliku sousti jagu kukeseeni.»

«Praegu on metsas massiliselt kukeseeni,» kinnitab mükoloog Kuulo Kalamees. Kukeseente aeg algab tavaliselt pärast jaanipäeva. Tänavu kerkisid esimesed kullakarva seenekübarad metsa alla juba juunikuu alguses.

«Kevad oli pikk ja külm ning väga vihmane, siiamaani on vihmane. Vihm meeldib seentele, kuid sooja jäi liiga väheks. Aga siiski tuli seeneaeg mitu nädalat varem,» ei oska Kalamees öelda varajase seene hooaja põhjust.

Kukeseeni võib leida kõikjal Eestis, kuid seenetarga sõnul on parim koht Kagu-Eesti. «Võrumaa ja Värska kandis on alati parimad kukeseene alad.» Lisaks võib metsast leida kevad-võluheinikuid, ning juba on valmis ka kase- ja tammekivipuravikud.

Kalamehe sõnul saabusid ka kevadseened mitu nädalast oodatust varem. Maikuised mürklid ja kogritsad valmisid tänavu juba aprillis. Kui rikkalikuks tänavune seeneaasta tervikuna kujuneb, mükoloog Kalamees öelda ei oska. «See oleneb päikesest ja vihmast. Vihma on tänavu palju tulnud, kuid ilma õige soojata head seenesaaki loota ei ole.»

Kalamehe sõnul peaks õige seenekorjamisaeg heal seeneaastal algama umbes 20. juulil ja kestma läbi augustikuu, mis on pilvikute ja puravike valmimise aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles