Jaanipäeval lahkus meie seast ilmatark Lelle Liisu

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lelle Liisu.
Lelle Liisu. Foto: Toomas Huik

Jaanipäeval lahkus meie seast legendaarne ilmatark Lelle Liisu ehk kodanikunimega Ene-Liis Velberg.

«See on suur kaotus, sest ta oli üks neist, kes suhtus väga aupaklikult loodusesse. Ta muretses ikka, et ilm on inimese poolt ära rikutud,» rääkis klimatoloog Ain Kallis, kirjutab Õhtuleht.

Kui kasvuhoonegaase ja kliimasoojenemist kiputakse tihti eurodirektiividega ühte patta pannes naeruvääristama, siis Lelle Liisu neil teemadel nalja ei heitnud.

Lelle Liisu ja teiste ilmatarkade ilmavaatlusmeetod tugineb pika aja jooksul kogutud vaatlusandmetele, see on Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi sünoptiku Taimi Paljaku sõnul täiesti arvestatav ilmavaatlemise ja prognoosimise meetod. Lisaks meelelahutuslik moment – ilmatarku armastatakse rahva seas ja neid tahetakse kuulata.

Sünoptik nendib, et teaduslik ilmaprognoos ja loodusvaatlejate oma on siiski nii palju erinevad, et EMHI töös viimaste andmeid kasutada ei saa ja neid ei koguta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles