Piltuudis: niitjad ja võsalõikajad ohustavad linnupoegi

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suve algul kooruvad paljudel lindudel pojad ja nii mõnigi linnupesa saab niitmistööde või võsalõikamise käigus kannatada – nii ka piltidel oleva pruunselg-põõsalinnu pesa.

Matšeetega teeäärset pajuvõsa raiudes avastati pesa alles siis, kui see oma esialgsest asupaigast juba lahti löödud oli. Postimees uuris Eesti Ornitoloogiaühingu programmijuht Veljo Volkelt, kuidas selliseid olukordi vältida saaks.

«Igasugusteks suuremateks töödeks looduses on parim aeg selline, kui linnud veel ei pesitse või enam ei pesitse – juuli keskpaigast (veel parem augustist) märtsi või aprillini,» selgitas Volke.

Tema sõnul on võsa tõrjumiseks hea aeg hilissuvel ja sügisel. «Linnud on pesitsemise lõpetanud ja sel ajal on suur osa toitainetest tüves ja lehtedes ning järgmisel aastal on võsa kasv väiksem. Ka talv ja varakevad on võsalõikuseks sobivad,» rääkis Volke.

«Niitmise puhul on reegel lihtne: mida hiljem seda teha, seda vähem kahjustatakse linde. Kõrge rohuga alade hooldamisega on õige oodata juuli keskpaiga või lõpuni. Siis on linnupojad lennuvõimestunud ja pesakondadele kahju ei tekitata,» soovitas ta.

Volke sõnul tuleks linnupesa leidmisel see võimalusel rahule jätta. «Ei ole sobiv käia vaatamas, kuidas lindudel läheb, sest siis võivad nad pesa hüljata. Samuti saab selliselt kahjustada pesa varjav taimestik. Kui pesa leitakse heinaniitmise käigus, tuleks mingi osa alast pesa ümbert niitmata jätta. Võsa lõikamine tuleks katkestada ja jätkata sügisel,» jagas ornitoloogiaühingu programmijuht nõuandeid.

Volke lisas, et kui pesa on juba vigastatud või ümber aetud nii, et munad või väikesed pojad on välja pudenenud, tuleb pesa koos munade ja/või poegadega panna tagasi samasse paika. Kui see ei ole võimalik, siis tuleks pesa tagasi panna endise koha lähedusse ning samasse asendisse, mis enne.

Piltidel oleva pruunselg-põõsalinnu kohta märkis Volke, et tegu on üsna hilise pesitsejaga, kelle munadega pesi leitakse juunis, harvem mai lõpus või juuli alguses. Pesa on hästi varjatud, asub maapinnal, rohttaimestikus, oksarisus või madalal põõsas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles