Tänavu on Saaremaal murtud juba 45 lammast

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hunt.
Hunt. Foto: Toomas Huik

Saaremaal on käesoleval aastal murtud juba 45 lammast, teatas keskkonnaamet.

Viimane teadaolev lammaste murdmine leidis Saaremaal aset ööl vastu teisipäeva, mil vaid tunni aja jooksul murti 16 lammast. Saarte Hääl kirjeldas, et eile oli Karuste rannas olukord masendav, merre põgeneda üritanud lambad olid murtud kivide vahel ning kuigi ülejäänud kari oli koju aetud, oli rannas kuulda ka paanilist määgimist. Üksikud lambad olid mere ääres kivide vahel ja uitasid korjuste juures.

Keskkonnaameti pressiesindaja Irmeli Karja sõnul on Saaremaal akteeritud tänase seisuga 45 lamba murdmine sel aastal. Kui 2008. ja 2009. aastal saarel lambaid ei murtud, siis 2010. aastal teatati keskkonnaametile 8 ja mullu juba 160 lamba murdmisest.

«Lahendus on hundi ohjeldamine jahipidamise teel ja ennekõike nuhtlusisendite küttimine ja kindlasti peavad ka lambakasvatajad rakendama kahjusid ennetavaid meetmeid,» seletas Karja, mida peaks tegema n-ö hundiprobleemi lahendamiseks saarel.

2011/2012. aasta jahihooajal anti Saaremaal välja 5 hundilaskmise luba, kütiti 2 isendit.

«Lambakasvatus on Eestis üks paljudest põllumajanduse valdkondadest. Nagu iga majandustegevuse puhul, peab ka põllumees arvestama võimalike väliskeskkonnast tulenevate riskidega ja püüdma vastutustundlikult neid maandada,» rääkis Karja.

«Naabermaades ja Eestis on tõhusamateks kiskjakahjude riski vähendavateks meetmeteks osutunud karjamaade ümber korralike aedade rajamine, karjavalvekoerte kasutamine, ööseks lammaste koondamine ööaedikutesse või lauta, karjaste kasutamine,» lisas ta.

Praegu on kõikidele Saaremaa jahipiirkondadele välja antud väljaspool jahihooaega 1 hundi küttimise luba. Tulenevalt väljaandmise ajast kehtib luba Sõrve poolsaare ja Lümanda jahipiirkondade kasutajatele kuni 10. juunini, ülejäänud Saaremaa jahipiirkondades kuni 25. juunini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles