Saaremaal hukkusid tuhanded lõksu jäänud kalad

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahvenad.
Ahvenad. Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees.

Eelmisel nädalal jäid Nasva jõe Samsoni harus madalasse vette lõksu tuhanded kalad ja surid.

Külavanema arvates põhjustas kalade hukkumise sinna eelmisel aastal rajatud teetamm, kuid keskkonnainspektorid seda väidet ei kinnita, kirjutas Oma Saar.

«Kui seda ebaseaduslikku tammi jões ei likvideerita, jätkub iga-aastane kalade suremine,» on Nasva külavanem Arvi Tasa kindel. Eluaeg kala püüdnud mehena hindas ta surnud kalade koguseks neli kuni viis tonni.

Arvi Tasa märkas 16. veebruaril, et kajakad riidlesid ja lendasid Samsoni jõkke ehitatud teetammi kohal.

«Läksin jõe äärde jalutama ja asja uurides nägin, et jõgi lausa kubises elujõulistest marjas kaladest, kes olid inimtegevuse toimel sattunud väljapääsmatusse olukorda,» rääkis Tasa, kelle sõnul jäid kudemisele trüginud kalad madalasse vette lõksu ja kuna 19. veebruari öösel olid miinuskraadid, kattus süvend jääga ning kalad lämbusid hapnikupuuduse tõttu.

Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo vaneminspektor Aare Aaviku sõnul seal surnud kalu tonnide viisi siiski ei olnud. Inspektorite arvates võib surnud kalu olla paarsada kilo.

Samuti ei saa nende sõnul kindlalt väita, et kalade hukkumise põhjustas jõkke rajatud tamm, sest hukkunud kalu oli mõlemal pool tammi. Aaviku sõnul hukkuvad madala veetaseme tõttu kalad ka mujal Saaremaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles