Peruu teatas 5000 linnu ja ligi 900 delfiini surmast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koer ja surnud pelikan Lima lähedasel rannal 9. mail.
Koer ja surnud pelikan Lima lähedasel rannal 9. mail. Foto: SCANPIX

Peruu valitsus teatas täna, et tõenäoliselt Vaikse ookeani veetemperatuuri tõusu tõttu on hukkunud 5000 lindu, peamiselt pelikanid, ning ligi 900 delfiini.

Riigi põhjaosa rannad suleti nädala alguses, kui teadlased püüdsid selgitada, mis võis põhjustada suurt ja äkilist suremust.

Valitsusvälised organisatsioonid süüdistasid surmajuhtumeis hoopis naftaleiukohtade uurimisega seotud tööd.

Viimaste väited seadis kahtluse alla asekeskkonnaminister Gabriel Quijandria, kelle sõnul on soojenev veetemperatuur ilmselt löönud sassi liikide toiduahela.

Ta lisas, et ehkki 877 surnud delfiinilt võetud proovid ei ole kõik lõpuni läbi viidud, ei saa praeguste proovide tulemuste põhjal saastet, raskemetallide olemasolu ega bakterinfektsiooni väita.

Quijandria sõnul võib fenomen laieneda muudele rannikualadele, seega võib kardetavasti oodata lindude ja muu mereelu hukkumist.

Klimatoloog Abraham Levy ütles AFP-le teisipäeval, et surmades võib pidada süüdlaseks tõenäoliselt veetemperatuuri soojenemist, mille on põhjustanud El Niño kliimanähtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles