Põllumajanduse areng ohustab maailma suurimat märgala

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma suurimal märgalal elavad kaimanid.
Maailma suurimal märgalal elavad kaimanid. Foto: Reuters / Scanpix

Brasiilia edelaosas asuv maailma suurim märgala Pantana on intensiivse põlluharimise ja tööstuse pealetungi tõttu sattunud ohtu.


Boliivia ja Paraguai piiril asuv Pantana on üks maailma liigirohkemaid piirkondi, kus elavad muu hulgas jaaguarid, puumad, möiraahvid, kaimanid, anakondad, jaanalinnud, piraajad ning sajad teised ohustatud taime-, looma- ja linnuliigid, kes on elupaiga muutuste suhtes eriti tundlikud, teatas Reuters.

Põllumaa intensiivne harimine ähvardab aga Prantsusmaa suurusel maalapil elavad liigid neile sobiliku kasvukeskkonnata jätta.

Brasiilia ekspordimaht on viimastel aastatel pidevalt kasvanud ja järjest rohkem vajab inimene uut maad. Põllumajanduse arengu, istanduste rajamise ning erosiooni tõttu kaob aga Pantana taime-ja loomamaailma tohutu liigiline ning bioloogiline mitmekesisus.

Seitse kuud aastas on piirkond sisuliselt üleujutatud. Vihmaperiood kestab Pantanalis detsembrist märtsini, juulist oktoobrini on ilm kuiv ja mõõdukalt soe. Just siis on Pantanal turistide seas kõige populaarsem, kuid huvilised ei pruugi tulevikus enam mitmeid liike kohata. Kahanevate elupaigate tõttu on ohtu sattunud näiteks sipelgaõigja, armadill, lakkhunt ning mitmed teised liigid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles