Ruhnu lähedalt leiti uus vähiliik

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gretagrundi madala merepõhi
Gretagrundi madala merepõhi Foto: TÜ Eesti Mereinstituut

Ruhnu lähedase Gretagrundi madala piirkonna põhjaloomastiku liikide seas esimest korda Läänemeres lõhkjalaliste ehk vähkide (Mysida) hulka kuuluv liik Paramysis intermedia.



Lõhkjalalised kuuluvad koorikloomade ehk vähkide hulka ning nad on veekogudes üheks tavalisemaks loomarühmaks, teatas uuringuid läbi viiv Eestimaa Looduse Fond.

Kujult meenutavad nad garneele või krevette, olles aga märksa saledamad. Põhjalähedases vees toituvad nad igasugusest orgaanilisest (nii loomsest kui ka taimsest) pudemest taimedel, vees ja veekogude põhjal ning ka elusorganismidest - näiteks zooplanktonist.

Eesti vetes on leitud seitse lõhkjalaliste liiki. Viis neist on Eesti merevetes alati levinud. Ülejäänud kaks liiki on meie vetesse kalade toiduobjektiks sisse toodud.

Paramysis intermedia on Ponto-Kaspia päritolu, teda üritati Aasovi mere Taganrogi lahest aastatel 1974-1977 sisse tuua Peipsi järve.

Hiljem pole teda Peipsist leitud, kuid 2007. aasta suvel tuvastati liigi olemasolu Narva-Jõesuust Narva jõest. 2008.a. leidsid Eesti mereinstituudi töötajad Paramysis intermedia isendeid Gretagrundi madalalt Liivi lahes ja Narva-Jõesuu supelranna madalast rannaveest. Tegemist uue liigiga kogu Läänemere jaoks.

2008. märtsist selle aasta veebruari lõpuni viib Eestimaa Looduse Fond (ELF) läbi Gretagrundi mereala loodusväärtuste uuringut. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles