KUUMALAINE Septembri merevee temperatuur on viimase 30 aasta kõige soojem

Copy
Septembri merevee temperatuur on viimase 30 aasta kõige soojem.
Septembri merevee temperatuur on viimase 30 aasta kõige soojem. Foto: Dmitri Kotjuh/ Järva Teataja

Tallinna tehnikaülikooli meresüsteemide instituudi satelliitpiltide ja ranniku seirejaamade analüüs näitab, et kõikjal Eesti rannikumeres on merepinna temperatuur 17-18 kraadi juures, mis on oluliselt kõrgem, kui viimasel 30 aastal keskmiselt septembrikuus.

Septembri keskpaigale iseloomulik keskmine merevee temperatuur sõltuvalt asukohast on 14-15 kraadi läheduses.

Praeguse mereleitsaku maksimaalne ulatus oli 10. septembril, kui vee temperatuur oli tavapärasest 4 kraadi kõrgem, olles 19-20 kraadi kandis ning mere kuumalaine kattis 230 000 ruutkilomeetrit ehk üle poole Läänemerest.

Tänase, 17. septembri seisuga on mereleitsakust mõjutatud ala ulatus 80 000 ruutkilomeetrit. Lähipäevade mudelprognoosi kohaselt soojad ilmad püsivad. See annab alust arvata, et mere kuumalaine kestab veel edasi ning rannas on vesi karastatud inimeste jaoks ujutav.

Tallinna tehnikaülikooli meresüsteemide kaugseire kaasprofessori Rivo Uiboupini sõnul on mere kuumalained ekstreemsed olukorrad, kui vee temperatuur on vähemalt viis päeva oluliselt kõrgem võrreldes antud päeva 30 aasta keskmisega.

«Tavaliselt räägitakse mere kuumalainetest suvel, kui esinevad kõrged absoluutsed temperatuurid. Kuid mereleitsak võib esineda ka sügisel või lausa talvel, juhul kui vee temperatuur on oluliselt kõrgem antud päevale iseloomulikust pikaajalisest keskmisest,» selgitas Uiboupin.

Mere kuumalainete esinemise sagedus, kestvus ja ulatus on viimastel kümnenditel Läänemeres suurenenud.

«Praeguse mereleitsaku puhul ongi huvitav asjaolu, et tegemist on sündmusega, mis on mitmel päeval ületanud viimase 30 aasta septembrikuu mere kuumalainete intensiivsuse rekordi,» lisas Uiboupin.

Tagasi üles