Esmaspäeval tuleb arvestada vihmasadudega

Copy
07.08.2023, Saaremaa
Vihm, torm, ilm. Saaremaale ennustati suurt äikesetormi.
Foto Tairo Lutter, Postimees
07.08.2023, Saaremaa Vihm, torm, ilm. Saaremaale ennustati suurt äikesetormi. Foto Tairo Lutter, Postimees Foto: Tairo Lutter

Mitme keskmega madalrõhuvöönd liigub esmaspäeval Poolast üle Leedu ja Läti Eestisse ning toob endaga vihmasadusid ja äikesevõimalust.

Keskkonnaagentuuri teatel hakkab ööl vastu esmaspäeva pilvisus tihenema. Vihmahood levivad saartelt alates üle maa kirde suunas ning hommikuks suureneb Lõuna-Eestis äikese ja tugeva hoovihma tõenäosus. Puhub muutliku suunaga tuul 2 kuni 7 meetrit sekundis, äikese ajal on tugevamaid tuuleiile. Sooja on 12 kuni 17 kraadi.

Peipsi järvel puhub muutliku suunaga tuul 2 kuni 5 meetrit sekundis, äikese ajal esineb tugevamaid tuuleiile. Lainekõrgus kuni pool meetrit. Varahommikust alates sajab hooti vihma, on äikeseoht. Nähtavust on mõõdukast heani. Sooja on 15 kuni 17 kraadi.

Esmaspäeva päeval on pilves selgimistega ilm. Mitmel pool sajab hoovihma ning varitseb äikeseoht. Lõuna- ja Ida-Eestis on sadu kohati tugev. Keskpäeval lääne poolt alates sadu ja pilved hõrenevad. Tuul pöördub läänekaarde kiirusega 2 kuni 7 meetrit sekundis. Pärastlõunal puhub lääne- ja loodetuul 3 kuni 9, rannikul puhanguti kuni 13 meetrit sekundis. Äikese ajal võib pilvede all olla tugevamaid tuuleiile. Sooja on 18 kuni 22 kraadi.

Peipsi järvel puhub muutliku suunaga tuul 2 kuni 5, pärastlõunal loode- ja läänetuul 3 kuni 8 meetrit sekundis. Äikese ajal esineb tugevamaid tuuleiile. Lainekõrgus on kuni pool meetrit, pärastlõunal kuni 0,8 meetrit. Hooti sajab vihma ning varitseb äikeseoht. Nähtavust ulatub mõõdukast heani. Sooja on öösel 15 kuni 17, päeval 18 kuni 20 kraadi.

Keskkonnaagentuur andis esmaspäevaks esimese tasema hoiatuse kuuele Kesk- ja Kagu-Eesti maakonnale, mis jäävad tugevate äikesevihmade teele.

Esmaspäeva varahommikul levivad intensiivsed äikesevihmad Lõuna-Eestist alates kirde suunas. Orienteeruv akumuleerunud sajuhulk keskpäevaks on Lõuna- ja Ida-Eestis 20 kuni 30 millimeetrit.

Hoiatuse said Jõgeva-, Tartu-, Viljandi-, Valga-, Põlva- ja Võrumaa. Keskkonnaagentuuri teatel võivad äikesega kaasneda tugevad tuuleiilid.

Tagasi üles