Sünoptik: nädala lõpp tuleb tuuline ja paiguti võib sadada üle 50 mm vihma

Copy
Raatuse tänava keskpunktis on madalpunkt, mis jookseb padusaju korral vett täis. Nii uputas seal ka teisipäeval.
Raatuse tänava keskpunktis on madalpunkt, mis jookseb padusaju korral vett täis. Nii uputas seal ka teisipäeval. Foto: Tartu Postimees

Eelolev nädalalõpp tuleb ilma poolest heitlik, kuna Läänemere ümbrust kattev madalrõhkkond põhjustab tugevat tuult ja paljudes kohtades tugevaid vihmahooge, prognoosib sünoptik Kairo Kiitsak. Paiguti võib kahe päevaga maha sadada kuni 55 mm vihma või enamgi.

Kiitsak kirjutab ühismeedias, et reedel jõuab Norra merele ulatuslik madalrõhuala, mille lohk ulatub üle Skandinaavia Läänemerele ja liigub sealt ühes külma frondiga Eesti suunas. Selle ees arenevad rünksajupilved, mis põhjustavad hoovihma ja kohati äikest.

«Nädalavahetusel koondub laiahaardeline madalrõhkkond Põhja-Euroopa kohale ja jääb Läänemere ümbrust katma, põhjustades tugevat tuult ja sagedasi sajuhooge. Sajuhood liiguvad meil üle maa läänest itta, kohati on äikest ja tugevat sadu, sekka võib tulla ka rahet. Tuul pöördub laupäeval edelasse ja läände ning muutub kõikjal tugevaks. Saartel ja rannikul ulatuvad tuulepuhangud 15-21, konvektiivsete pilvede all pole välistatud kuni 25 m/s, 15-19 m/s tuuleiile on oodata ka Mandri-Eestis,» märgib Kiitsak.

Prognoosi kohaselt tuleb pühapäeva öösel läänevoolus jahedamat õhku peale ja tänu soojale mereveele temperatuurigradient suureneb. Mandril tuul nõrgeneb, aga saartel ja rannikualadel püsib jõuline. Paljudes kohtades sajab hoovihma, paiguti on äikest ja tugevat sadu ning võib tulla ka rahet.

Laialdaselt sajab hoovihma ka pühapäeva päeval, kohati on äikest ja tugevat sadu ning võimalik on ka rahe. Tuul puhub enamasti läänest ja loodest ning on endiselt tugev.

«Nädalavahetuse jooksul võib mõnel pool akumuleeruda 25-55 mm vihma, aga ei ole välistatud ka rohkem, kui konvektiivsed sajuvööndid peaksid jääma ühe kohapeale toppama ja olles samaaegselt intensiivsed. Igal pool suuri sajukoguseid oodata ei ole,» kirjutab Kiitsak.

Tagasi üles