Sünoptikud: augustis valitseb mõõdukas suvesoe

Copy
Kesine prognoos: augustis sajab palju vihma ja suurt sooja oodata ei tasu.
Kesine prognoos: augustis sajab palju vihma ja suurt sooja oodata ei tasu. Foto: Lilli Tölp

Augustis on ülekaalus mõõdukas suvesoe, sajab vihma ja kuumalainet oodata ei ole, selgub Riigi Ilmateenistuse värskest kuuprognoosist.  

Keskkonnaagentuur edastas, et augustikuu keskmine õhutemperatuur on vahemikus 15,8 kuni 18,0 kraadi ja neisse piiridesse jääb lõikuskuu ka sel aastal.

Kuuprognoosi järgi on augustis ülekaalus mõõdukas suvesoe – öine miinimum esialgu alla 10 kraadi ei lange ja päevasoe tiirleb 20 kraadi ümber.

Sünoptikud ütlesid, et augustis on oodata ka üksikuid palavamaid päevi, mil õhutemperatuur tõuseb 25 kraadi ümbrusse, aga ekstreemset pikemaajalist kuuma praegune prognoospilt lõikuskuuks ei tõota.  

Vihmahooge on kuu kahel esimesel kolmandikul üsna sagedasti, aga sekka tuleb ka paaripäevaseid kuivi päevi.

Pisut kuivem aeg võiks olla pärast 5. augusti kui ka pärast 11. augusti. Edaspidi on ilmad muutlikud – vihmahood vahelduvad kuivemate päevadega. 

«Sademeid on kogu kuu lõikes normi piires, mõnes kohas sajab vihma siiski kuunormist rohkem ja suurem osa vihmast sajab alla kuu kolme esimese nädala jooksul,» resümeerisid sünoptikud.

Pärast 20. augusti tugevneb esmalt ida-, seejärel lõunapoolne kõrgrõhuala ja siis peab ehk pikemalt kuiva. Selgematel öödel võivad termomeetrinäidud langeda 5 kraadi ümbrusesse, päikeselisematel päevadel kerkida 25 kraadi lähedale.

Kuuprognoosi koostamisel lähtutakse klimaatilistest näitajatest ja nende analüüsi tulemusel leitud analoogaastate ilmaprotsessidest, aga ka ilmamudelite prognoosidest. 

Tagasi üles