Keskkonnaagentuur: erakordselt tugevat vihmasadu ja üleujutusi on oodata just Lõuna-Eestis (5)

Copy
Paduvihmast tingitud uputus Tuukri tänaval Tallinnas.
Paduvihmast tingitud uputus Tuukri tänaval Tallinnas. Foto: Peeter Langovits

Ilmaprognoosi mudelarvutused näitavad pühapäeva õhtuks väga tugevaid vihmasadusid, mis põhjustavad lokaalseid üleujutusi, teatas keskkonnaagentuur ühismeedias. Prognoosi järgi jõuab suurem sadu just lõunapoolsete maakondade kohale, kuhu on antud kõrgeima taseme hoiatus. 

Keskkonnaagentuuri postituses märgitakse, et saabuva ööpäeva peamiseks märksõnaks on tugev vihmasadu, mis jõuab Eesti lõunaossa pühapäeval pärast keskpäeva. 

Pühapäeva hommikul jagas ka agentuuri sünoptik Kairo Kiitsak ühismeedias, et nüüd on näha, et suurema saju on mudelid nihutanud lõunapoolsete maakondade kohale. Eesti põhja- ja lääneserva näitavad mudelid hetkel Kiitsaku sõnul vähem sademeid.

Lõunapoolsetele maakondadele on väljastatud kõrgeima ehk 3. taseme hoiatus, mis tähendab eriti ohtlikku ilma.

Keskkonnaagentuur

Mudelarvutused näitavad erakordselt suuri sajuhulkasid, mis põhjustavad lokaalseid üleujutusi. Mudelarvutustes küündivad orienteeruvad sajuhulgad mitmel pool palju üle 50 mm. Tavapäratult suure sademete hulga ja üleujutusteohu tõttu on väljastatud lõunapoolsetele maakondadele kõrgeima ehk 3. taseme hoiatus.

Lõuna-Eestis ulatub keskööks sajuhulk kuni 25 millimeetrini.

Agentuur hoiatas, et väga tugev sadu jätkub mitmel pool ööl vastu esmaspäeva ja kohati ka päeval ning püsib äikeseoht. Esmaspäeva ennelõunaks on orienteeruv akumuleerunud sajuhulk Lõuna-Eestis 40–70 mm, Kesk-Eestis 25–50, Põhja-Eestis ja saartel kuni 25 mm.

Eesti saartest puudutavad suuremad sajuhulgad seekord peamiselt Liivi lahes paiknevaid väikesaari ning Saaremaale ja Hiiumaale ei pruugi jõuda.

Sadu on tugev mitmel pool

Keskkonnaagentuuri prognoos näitab, et pühapäeva päeval pilvisus tiheneb. Mõnel pool sajab hoovihma ja on äikest. Õhtu poole jõuab saartele ja Lõuna-Eestisse tihedam sadu, mis laieneb üle maa, on äikest ja tugevat sadu.

Puhub lõunakaare, Lääne-Eestis läänekaare tuul 2–8, puhanguti 11 m/s, pärastlõunal pöördub saartelt alates loodesse ja põhja, Ida-Eestis põhja ja kirdesse ning tugevneb läänerannikul 5–11, puhanguti kuni 17 m/s. Äikesega kaasnevad tugevamad puhangud. Õhutemperatuur on 18–23, ida-Eestis kuni 26 kraadi.

Eeloleval ööl on pilves ilm. Sajab vihma ja kohati on äikest. Sadu on mitmel pool tugev. Tugevneb loode- ja põhjatuul, Ida-Eestis põhja- ja kirdetuul 5–12, puhanguti kuni 18, äikesega võib kaasneda tugevamaid puhanguid, Liivi lahe ääres 15–20, puhanguti kuni 27 m/s. Õhutemperatuur on 13–18 kraadi.

Esmaspäeva päeval on pilves selgimistega ilm. Ennelõunal sajab vihma, mandri lõunaosas on kohati sadu tugev ja on äikeseoht. Pärastlõunal mitmel pool sajuvõimalus väheneb. Puhub põhja- ja loodetuul, Ida-Eestis ennelõunal põhja- ja kirdetuul 5–12, puhanguti kuni 18, Liivi lahe ääres ennelõunal 10–15, puhanguti kuni 24 m/s, äikesega võib kaasneda tugevamaid puhanguid, õhtu poole tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on 18–24 kraadi.

Märksõnad

Tagasi üles