Lääne-Euroopat kimbutab tugev torm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Prantsusmaal asuvat Wimereux' linna tormi ajal rünnanud ookeanilained.
Põhja-Prantsusmaal asuvat Wimereux' linna tormi ajal rünnanud ookeanilained. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsusmaa põhjaosast liikus teisipäeval üle tugev torm, mis jättis elektrita enam kui pool miljonit majapidamist, samas kui marutuuled möllasid ka Suurbritannias ja Šveitsis.


See oli juba teine tugev torm Prantsusmaal vähem kui kolme nädala jooksul. Eelmises marus hukkus riigi edelaosas neli inimest, elektrita jäi ligi kaks miljonit majapidamist.

Prantsuse ilmateenistuse Meteo France andmetel ulatus tuule kiirus täna riigi looderannikul 39 meetrini sekundis, sisemaal mõõdeti tuulekiiruseks kuni 33 meetrit sekundis.

Ebatavalise ettevaatusabinõuna peatasid võimud esmaspäeva õhtust teisipäeva hommikuni kogu õhuliikluse Pariisi piirkonna lennuväljadel, jättes ära üle paarisaja reisi Charles de Gaulle'i ja Orly terminalides.

Lennundusametnike teatel alustati lende uuesti hommikul kell 10.00 (kell 11.00 Eesti aja järgi). Tormihoiatus kehtib endiselt veel Bretagne'is ja ka idapoolses Alsace'is, kus tugevad tuuleiilid kestavad õhtuni.

Elektrivõrgu operaator Electricité Réseau Distribution France, kes pole veel lõpetanud jaanuaritormi järgseid parandustöid Prantsusmaa edelaosas, teatas teisipäeval, et uues tormis jäi riigi põhjapiirkondades elektrita 608 000 majapidamist.

Kõige rängemini said tormis kannatada Nantes'i ja Orléans'i ümbrus ning Burgundia, ent ka Bretagne's ja Vendée rannikul suleti tormi tõttu saartele viivad sillad, ülejäänud liiklus kulges suuremate häireteta.

Prantsuse merevägi seadis La Manche'i piirkonnas valmisolekusse kolm abilaeva, mis saaksid rutata hädakutsungite peale. Samuti ehitati üleujutuste kartuses liivakottidest veetõkkeid. Mõnel pool jäeti halvemat kartes käigust koolibussid ning ka veokite liiklust piirati.

Šveitsi jõudis torm esmaspäeva õhtul, tuule kiiruseks mõõdeti Prantsusmaa piiril Juura mäestikus kuni 42 meetrit sekundis. Päeva jooksul liigub torm itta tihedama asustusega aladele ning võib meteoroloogide hinnangul tugevneda.

Briti saartele tõi torm esmaspäeval paduvihma ja mõnes piirkonnas lörtsi, torm suurendab ka seal tulvaohtu. Briti keskkonnaagentuur andis välja 95 tulvahoiatust peamiselt Inglismaa lõuna- ja edelaosale. Bristoli lennujaam suleti öösel tugeva lumesaju tõttu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles