Sünoptik: ilmamudelid lubavad laupäeva ööseks rajuilma (2)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Äike. Pilt on illustreeriv!
Äike. Pilt on illustreeriv! Foto: Meelis Meilbaum

Reede õhtul Eesti kohale jõudev madalrõhulohk toob Lääne- ja Edela-Eestisse rajuilma koos tugevate tuulepuhangute, vihmavalingute, äikese ja ka rahega, kus tuulekiirus võib küündida isegi üle 25 m/s, kirjutab sünoptik Kairo Kiitsak ühismeedias viimastele ilmamudelitele viidates.

Prognoosi kohaselt saabub reede, 5. juuli õhtul Läänemerelt madalrõhulohk ühes niiske ja ebapüsiva õhumassiga, mis laieneb ööl vastu laupäeva Eesti kohale.

«Kiires edelavoolus arenevad rünksajupilved, mis kanduvad vöönditena üle Lääne-Eesti saarte ja ranniku mandrile. Rünksajupilvedega kaasnevad tugevad vihmavalingud, tugevad tuulepuhangud ning mõnel pool äike, sekka võib tulla ka rahet,» märgib Kiitsak.

Reede õhtul puhub saartel ja rannikul juba tugev edelatuul, mille puhangud ulatuvad 15-17 m/s. Ööl vastu laupäeva saab rünksajupilvede areng hoogu juurde, samuti tuul, mis pöördub ka lõunasse. Praeguste ilmamudelite kohaselt ulatuvad edela- ja lõunatuule puhangud saartel ja rannikul kuni 20 m/s, ent sajuhoogude alla isegi üle 25 m/s. Äikese tõenäosus on Kiitsaku sõnul ööl vastu laupäeva suurim just Lääne- ja Edela-Eestis ning neid piirkondi ohustavad ka kõige jõulisemad tuuleiilid.

«Mandril on tuul märksa nõrgem, ent sajuhoogude all võib kohati tugevamaid puhanguid ette tulla. Päeva jooksul taandub madalrõhulohk Eesti kohalt ida suunas ühes vihmahoogudega, mõnel pool on veel äikest. Pärastlõunal lääne poolt alates saju võimalus väheneb ja ilm paraneb, kuid tuulutab edasi,» prognoosib Kiitsak.

Märksõnad

Tagasi üles