Merre kukkunud tahm tekitas häireolukorra

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jääsupp meres.
Jääsupp meres. Foto: Andres Teiss/Postimees

Laupäeva hommikul sai päästeteenistus väljakutse Karalasse Ülbaku lahte, kus kohalikud mehed olid rannast avastanud kahtlase õlitaolise aine, mis lähemal uurimisel osutus vähem keskkonnaohtlikuks tahmaks.

Saaremaa Päästeteenistuse juhi Margus Lindmäe sõnul jäi esmapilgul mulje nagu oleks 2,5 kilomeetripikkusel jääväljal oleva musta vedeliku näol tõesti tegu õliga, kuid pärast materjali täpsemat uurimist selgus, et nii ohtlik see aine siiski pole, kirjutab Meie Maa.

«Need olid merre kukkunud tahmaosakesed ja kui algas jäätumine, siis suruti protsessi käigus kõik need osakesed ilusti kokku,» selgitas päästeteenistuse juht.


Keskkonnainspektor Aare Aavik ütles, et taoline tahm inimesele mingit ohtu ei kujuta. «See on tekkinud fossiilsete kütuste põlemisel,» täpsustas Aavik, lisades, et kuna antud piirkonnas on tegu ka lennukoridoriga, siis on tahma kontsentreeritus suurem.

Tema sõnul on sellist tahmaosakeste kogunemist ka varem ette tulnud ja eriti juhtub seda just talvel, kui meri on jääs. «Kui vesi koguneb jää peale, siis see tahm koguneb lompi ja värvib vee mustaks. Kui jääd ei ole, siis vajub see aine lihtsalt põhja,» täpsustas Aavik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles