Sünoptik: lähipäevade magnettormid võivad meie elutegevust mõjutada (1)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Keskmise suurusega (M2) päikesepurse ja krooni massi purse (CME).
Keskmise suurusega (M2) päikesepurse ja krooni massi purse (CME). Foto: NASA

Lähipäevadel on oodata mitut magnettormi ning Päikesel toimuvate pursete tõttu on meie planeedi magnetväli sel ajal tavapärasest rahutum, kirjutab sünoptik Kairo Kiitsak ühismeedias.

Kiitsak märgib oma postituses, et viimastel päevadel on Päike väga aktiivne olnud, olles põhjustanud hulgaliselt purskeid. «Mitmed pursked on Maa-suunalised ja liiguvad juba meie poole. Lähipäevadel saab Maa magnetväli tavapärasest rahutum olema. Oodata on järjestikkuseid magnettorme, juba prognoositakse NOAA poolt ka G2-G3 (G2 - mõõdukas, G3 - tugev) tugevusi, aga on võimalus ka tugevamaks (st G4 - äärmuslikult tugev magnettorm),» selgitab sünoptik.

Virmaliste nägemiseks muutuvad aga tingimused raskemaks, sest päevad pikenevad ja pimedat aega jääb öösiti üha vähemaks, ent veel on võimalik neid kohata.

«Ootame huviga, kuidas Maa magnetväli lähipäevil reageerima hakkab nendele päikesepursetele. Magnettormid võivad mõjutada elektromagnetlainete levikut, seega häirida kommunikatsiooni-, radari-, navigatsiooni- ja muid süsteeme. Samuti «võivad» osad inimesed tunnetada magnettormide mõju oma tervisele,» märgib Kiitsak postituses.

 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles