Aprilli jagus nii soojust kui ka lund

BNS
Copy
Kevadine lumesadu
Kevadine lumesadu Foto: Sander Ilvest

Aprillis esinenud eriliselt soojad päevad tõid endaga kaasa küll uued päevased soojarekordid, kuid kuu soojarekordid jäid seekord püsima; jüripäeva hommik üllatas mitmel pool lumevaibaga, kirjutavad keskkonnaagentuuri ajaveebis juhtivspetsialist Külli Loodla ja juhtivspetsialist-meteoroloog Ingrid Niklus.

Aprilli esimesel poolel oli ülekaalus aastate keskmisest soojem ilm. Kuu keskpaiku toimus ilma jahenemine ning järgnevatel päevadel valitses normist jahedam ilm. Kuu viimased päevad kujunesid taas soojaks ja päikeseliseks.

Aprilli minimaalne õhutemperatuur mõõdeti Toomal 5. aprillil, mil see langes -5,2 kraadini, ja maksimum registreeriti Tõraveres 10. aprillil, kui õhutemperatuuri näit tõusis 25,6 kraadini. 10. aprillil tõusis Lõuna-Eestis maksimaalne õhutemperatuur +25 kraadini ja kõrgemale, nii vara pole varem maksimaalne õhutemperatuuri näit nii kõrgele küündinud.

Sademeid oli palju – Eesti keskmine sajuhulk oli 50 mullimeetrit ehk 146 protsenti normist. Sademeid oli aprillis kõikjal palju, mõnel pool oli sademeid ligi kahekordse sajunormi jagu ja vaid üksikutes kohtades sadas normist vähem.

Äikest registreeriti aprillis neljal päeval. Kõige enam oli pilv-maa tüüpi välgulööke 1. aprillil, kokku 257.

Aprilli esimesel ja teisel dekaadil esinenud lumesadudest kattus maapind siin-seal õhukese lumevaibaga. Tihedam lumesadu liikus üle Eesti 23. aprilli ööl ja 23. aprilli hommikul kattis mitmel pool maapinda kohev lumevaip. Lumikatte paksuseks mõõdeti 23. aprilli hommikul 1–14 sentimeetrit. Kõige paksem oli lumikate Kassari sademete mõõtejaamas, kus see oli 14 sentimeetrit. Viimati oli Jüripäev eriliselt lumine 1988. aastal.

Aprillis oli päikesepaistelisi tunde normist vähem, kuigi päikest paistis peaaegu iga päev. Kõige enam paistis päikest Ristnas, kokku 149 tundi. Kõige vähem oli päikesepaistet Tõraveres ja Jõhvis, 111 tundi. Eesti keskmisena paistis päikest 129 tundi, norm on 203 tundi. Alates 1961. aastast on päikeselisi tunde veel vähem olnud kuuel aastal.

Ultraviolettkiirguse ööpäeva maksimum väärtused tõusid aprillikuu viimastel päevadel igapäevaselt juba üle 4 ühiku. Kokku oli kuu jooksul 11 päeva, mil UV-indeksi väärtused olid üle 4. Maksimumväärtus fikseeriti Tallinn-Harku meteojaamas 30.aprillil, kui UV-indeks ulatus 4,8 ühikuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles